120 dní na výmenu a vrátenie zadarmo
98 % zákazníkov odporúča obchod
Viac ako 350 000 kusov spodného prádla ihneď na odoslanie
Až 72% zľava na výhodné balenie
Zľavy až 80 %
Výhodně balenia

3 + 1 tip, ako vybrať pyžamo a nočnú košeľu

Uverejnené: 23.10.2020
Kategórie: Spodná bielizeň

Tiež sa v noci prevaľujete, pyžamo sa vám lepí na chrbát a necítite sa v ňom úplne dobre, pretože nohavice sú úzke, košele kĺže a vyzlieka sa vám? Nočné úbor ste si nevybrali zrovna šťastne. Poradíme Vám, čoho sa nabudúce vyvarovať, aby ste spali ako Šípkovej Ruženky.

K tomu, aby ste sa dobre vyspali a ráno sa prebúdzali odpočinutí, potrebujete nielen dobrú posteľ, ale aj pohodlné pyžamo alebo nočnú košeľu. Nepozerajte na aktuálnu módu, pohodlie je v tomto prípade naozaj na prvom mieste.

Ako vybrať pyžamo?

Slovo pyjama pochádza z hindčiny alebo perzštiny, označovalo "oblek pre nohy". Presne tak vyzerajú pyžamá aj dnes. A to ako pánska, tak i dámska. Niektoré ženy, a sem tam aj muži, ale dávajú prednosť nočnú košeľu, kedy sú nohy nahé. Na čom pri výbere spacieho úbore záleží?

Pohodlie predovšetkým

Každý deň si pyžamo obliekame a trávime v ňom približne tretinu dňa. To je veľmi dlho na to, aby sme sa v tú dobu necítili pohodlne.

Spánok totiž nie je len o tom, že si ľahnete do postele, zavrite oči a dúfate, že spánok príde čo najskôr. Telo počas neho regeneruje a dopĺňa sily na ďalší deň. Keď sa budete celú noc prevaľovať a prebúdzať, ráno sa budete cítiť pod psa a nič sa vám nebude dariť.

Vyberajte si také pyžamo, ktoré je voľné, nikde vás nezviera. Ideálne by nemalo mať žiadne vrecká, ktoré by vás tlačili, keď si na ne ľahnete.

Pozor na vhodnú veľkosť
Veľkosti pyžám bývajú značené štandardne (rovnako ako napríklad spodnú bielizeň), napriek tomu sa vždy riaďte veľkostná tabuľkou výrobca pyžamá, ktoré vám padlo do oka.

Na materiáli záleží

Každý z nás je iný, každý preferuje niečo iné. Niekto sa v noci potí a na tele neznesie nič než trenky, iný sa klope zimou, a okrem skvele padnúceho pyžamá musí byť aj počas tých najparnejších dní prikrytý aspon plachtou.

Ak patríte medzi tých, ktorí si noc bez pyžamá nevedia predstaviť, vedzte, že na výbere materiálu naozaj záleží. Mal by byť priedušný a musí dobre pohlcovať pot. Kto by sa tiež chcel v noci kúpať vo vlastnej šťave a ráno sa prebúdzať celý spotený?

- Bavlna je pevný a hebký prírodný materiál, ktorý dobre saje vlhkosť. Hodí sa pre všetkých, aj tých, ktorí sa veľa potia. Jej jedinou nevýhodou je to, že sa veľa krčí. Na druhú stranu znesie vysoké teploty prania i žehlenie.
- Bambusové vlákno je prírodný, ocenia ho hlavne jedinci s citlivou pokožkou a alergiami.
- Satén je z jednej strany lesklý, nejde ale o druh vlákna. Satén označuje druh tkanie, ten najkvalitnejší je z prírodného hodvábu.
- Viskóza je pevná, dobre saje pot a nekrčí sa. Nájdete ju pod označením Tencel alebo Modal.
- Vysokou pevnosťou, mäkkosťou a hrejivosťou sa vyznačuje flanel utkaný z bavlny alebo vlny.
- Elastan čiže lycra je veľa elastické syntetické vlákno.
- Polyamid a polyester sú syntetické vlákna, ktorá zle sajú vlhkosť. Na pyžamá sa sama o sebe vôbec nehodia.

Viete, že vôbec najobľúbenejšie sú prírodné materiály ako bavlna a bambus? Skvele sajú pot a sú maximálne priedušné. Oproti tomu umelé vlákna sa k pyžamům vôbec nehodí. Okrem toho, že sa v nich pokožka môže dusiť, môžu ju taky podráždiť. Tým ale nehovoríme, že si nemôžete zaobstarať bavlnené pyžamo s prímesou lycry alebo elastanu. Takéto pyžamo bude pružné, zachová si ale všetky prednosti bavlny.

Na ročnom období záleží

Počas chladných zimných nocí ocenia muži i ženy flanelové pyžamo s dlhými nohavicami alebo pyžamo v podobe overalu, na jeseň alebo na jar zase vytiahnete zo skrine pyžamo s krátkymi rukávmi. V lete vám bude vyhovovať skôr saténové pyžamo, ktoré vás ochladí. Páni siahnu po pánskom pyžame s krátkymi nohavicami, dámy možno dajú prednosť nočnej košieľke s úzkymi ramienkami.

Náš tip: Vyberáte dámske pyžamo? Zamyslite sa taky nad príležitostí, pri ktorej si ho oblečiete. Na bežné spanie si vystačíte s obyčajným pyžamom, na pekné chvíľky s partnerom sa ale hodí skôr zvodná nočná košieľka, ktorá ho rozhodne nenechá v pokoji.

Zdieľajte tento článok

Přidat komentár



98% hodnotenie
1 347 recenzií