120 dní na výmenu a vrátenie zadarmo
98 % zákazníkov odporúča obchod
Viac ako 350 000 kusov spodného prádla ihneď na odoslanie
Víkendový výprodej
Zľavy až 80 %
Black Friday

Aké spodné prádlo vás skutočne zahreje?

Uverejnené: 29.12.2020
Kategórie: Spodná bielizeň

Každý, kto sa venuje nejakému zimnému športu veľmi dobre vie, že žiadne oblečenie dostatočne nezahreje, pokiaľ pod ním nie je správny základ - tzv. Termoprádlo. A rovnaké to je aj v prípade, že sa chystáte len na prechádzku zasneženou krajinou alebo na vybavovanie pochôdzok po meste v treskúcich mrazoch. Bez kvalitného hrejivého bielizne sa v zime skrátka nezaobídete. Lenže ako ho vybrať, aby čo najlepšie padlo? Aké sú možnosti a trendy? To všetko vám prezradíme v odsekoch nižšie.

 Čo je termoprádlo a funkčné prádlo a kedy sa vám bude hodiť?

Funkčná bielizeň čiže termoprádlo, je špeciálny typ bielizne s unikátnymi vlastnosťami. Na rozdiel od bežného spodného prádla totiž výborne saje pot a odvádza ho smerom od tela. Vďaka tomu telo udržiava v suchu a v teple. Termoregulačné schopnosti funkčného prádla navyše zaisťujú transport príjemného tepla do všetkých vrstiev oblečenia.

Vyrába sa najčastejšie zo syntetických alebo kombinovaných materiálov, ktoré môžu mať antibakteriálnu úpravu. Pri výbere funkčného spodného prádla na nosenie počas zimy však najväčšiu úlohu hrá gramáž materiálu. Čím je gramáž v g / m² väčšie, tým sú vlákna hustejšie a látka hrejivejšia. Za ideálne je považované, keď zimné funkčná bielizeň má gramáž nad 170 g / m².

 

Vo funkčnej variantne si môžete vybrať prakticky akýkoľvek kus oblečenia vás napadne. Vyrába sa funkčné pánske boxerky, funkčná dámska tangá, tielka, tričká i ponožky. A práve tieto kúsky by vo vašom šatníku rozhodne nemali chýbať, pretože sa jedná o základné veci, ktoré užijete celoročne. Na lyžovanie a horské túry sa vám potom tiež oplatí zaobstarať si funkčné legíny alebo overal.

 Potrebujete poriadne zahriať? Potom musíte mať spodnú bielizeň z merino vlny!

Ďalšou možnosťou, z čoho môže byť funkčné spodné prádlo vyrobené, sú prírodné materiály. Veľkým trendom je konkrétne merino vlna. K oblečenie z tejto hodvábne jemné vlny tiahne čím ďalej tým viac ľudí a výrobcov. A niet divu. Ide o úžasný materiál, ktorý sa pýši celým radom jedinečných vlastností. Napríklad má výrobňou izolačnú schopnosť a je prirodzene antibakteriálny, takže sa v nej nemnožia škodlivé baktérie. Oblečenie z merino vlny zároveň spĺňa všetky kritériá, ktorými by ste sa mali pri výbere funkčného spodného prádla riadiť.

Merino vlna na tele nehryzie, je hebká a priedušná. Keď sa pri športe spotíte, oblečenie z vlny získané z merino oviec, nezačne chladiť ako iné materiály, ale odvedie telesnú vlhkosť od tela, odkiaľ sa vyparí. V zimných mesiacoch navyše pekne hreje, čo iste oceníte, či už sa venujete zimným športom alebo nie. Pripísať k dobru ju tiež musíme ekologickú šetrnosť.

Aké spodné prádlo vám v zime nesmie chýbať?

Ak v zime nechcete pri každom kroku mrznúť, mali by ste niektoré kúsky spodnej bielizne ukryť hlboko do šatníkovej skrine. Medzi ne napríklad patrí ponožky do balerínok alebo napríklad priehľadné a sieťované nohavičky a podprsenky. Tieto ľahké kúsky si uschovajte pre letné dni, kedy vám prídu vhod.

V zime urobíte najlepšie, keď budete nosiť vysoké ponožky, nohavičky s vyšším sedom, hrejivú podprsenku a tielko. Dovoliť si môžete dokonca aj tangá, avšak jedine ak budú vyrobené z funkčných materiálov. Ak ale tangá za každú cenu v zime nosiť nepotrebujete a radšej doprajete svojim bedrám, podbrušku a zadku mimoriadny komfort, potom stavte jedine na hrejivé nohavičky z merino vlny. Vďaka nim zostanú všetky citlivé partie v teple.

Nezabudnite sa obliekať podľa cibuľového princípu

Máte kvalitný termoprádlo, ale napriek tomu je vám chladno? Možno oblečenie nevrstvíte správne. Kým vám v lete stačilo obliecť si funkčné prádlo a cez neho jednu vrstvu, alebo maximálne dve, v chladnejšej časti roka je také počínanie neprípustné. Nielenže by vám bola pri vonkajšej aktivite naozaj zima a mohli by ste nestydnout, ale ešte tým znižujete účinky svojho zakúpeného kvalitného bielizne. Zimné funkčné prádlo totiž najlepšie funguje v sprievode ďalších vrstiev priedušného oblečenia.

 

Technike vrstvenie oblečenia sa hovorí cibuľový princíp. Ten sa skladá z troch základných vrstiev:

- Prvú spodnú vrstvu tvorí funkčné prádlo, ktoré patria priamo na telo. Môžu to byť nohavičky alebo trenírky, podprsenky, tielka a ponožky. Ďalej do tejto vrstvy patrí funkčné tričká a vo väčších mrazoch aj legíny alebo spodky. Úlohou prvej vrstvy je transportovať vlhkosť smerom von.

- Druhá vrstva je termoizolačné. K telu nesmie prepustiť chlad a studený vzduch. To ale neznamená, že je nepriedušná. Naopak. Táto vrstva musí byť čo nejprodyšnější, aby cez ňu mohlo prúdiť vlhko zo spodnej časti a odparovať sa. Pri výbere mikín, rolákov, svetrov, teplákov a ľahších búnd preto buďte tiež obozretní a na kvalite nešetrite.

- Tretia vrstva poskytuje ochranu pred vonkajšími podmienkami, ako je dážď, sneh a vietor. Funkčné oblečenie spadajúce do tejto vrstvy by malo opäť byť priedušné, ale aj odolné, nepremokavé a vetruvzdorné. Patrí sem nohavice, vesty a rôzne bundy.

Športová spodná bielizeň musí byť funkčná

Ak sa venujete outdoorovým aktivitám aj v zime, nad zaobstaraním funkčnej bielizne by ste mali vážne uvažovať. Ochráni vaše bedrá, kríž, podbruško a citlivé intímne partie pred prechladnutím. Že máte doma športové spodné prádlo? To niekedy nemusí stačiť. Mnoho ľudí totiž za športové prádlo považuje každý kúsok, ktorý je pohodlný a bavlnený. Takéto bielizeň je síce na šport tiež ideálny, ale za priaznivejších podmienok. V zime je preto lepšie zvoliť športové nohavičky alebo športové trenky a boxerky z merino vlny, polyamidu alebo nylonu. To isté platí pri výbere športovej podprsenky na zimu.

Súvisiace produkty

Zdieľajte tento článok

Přidat komentár



98% hodnotenie
1 347 recenzií