120 dní na výmenu a vrátenie zadarmo
98 % zákazníkov odporúča obchod
Viac ako 350 000 kusov spodného prádla ihneď na odoslanie
Zľavy až 80 %
Zľavy až 80 %
Výhodně balenia

Aké vybrať nohavičky na šport, aby ste sa v nich cítila ako profi športovkyňa

Uverejnené: 17.05.2021
Kategórie: Spodná bielizeň

Nezáleží na tom, či chodíte každý behať, venujete sa joge alebo cvičíte doma podľa videí, pri každom športe je dôležité pohodlné športové spodné prádlo. Inak totiž hrozí vznik celej rady nepríjemností od zaparenín až po vyrážku. Dôraz je potreba klásť predovšetkým na športové nohavičky, ktoré bývajú neprávom zatienené športovými podprsenkami, a tak sa na ich starostlivý výber príliš nedbá. Pritom práve dolná polovica tela pri väčšine športových aktivít vykonáva najviac fyzickej práce a dochádza tu k najväčšiemu treniu. Všetko teda jednoznačne nasvedčuje tomu, že by ste výber dámskych športových nohavičiek nemala zanedbať!

Zanedbať výber nohavičiek na šport sa rozhodne nevypláca

To, že sa telo pri športe viac potí, asi nikoho neprekvapí. Dosť nemilo vás ale môžu prekvapiť zapareniny, ktoré nepríjemne svrbí, páli a vôbec nie sú pekné na pohľad. Zaujíma vás, čo to je a ako zapareninám predísť? Odpovede na tieto otázky sú pomerne jednoduché.

Zapareniny sú boľavá a začervenaná ložiská na koži, ktoré vznikajú v miestach záhybov na tele, kde dochádza k zvýšenému poteniu a treniu. Ich vzniku tiež veľmi napomáha nepriedušné a príliš tesné dámske spodné prádlo, pod ktorým nemá pokožka šancu "dýchať". Medzi najbežnejšie miesta, kde sa zapareniny vytvárajú, patrí triesla, genitálie a oblasť medzi stehnami a zadkom. Často sa tento bolestivý problém objavuje po dlhej jazde na bicykli, pri vytrvalostných športoch alebo po dlhších túrach. Zapareniny skrátka nie sú nič príjemné a môžu vám zhatiť všetky plány. Ak by ste sa ich rozhodli ignorovať, môže červená a podráždená pokožka začať mokvať a vytvárať prasklinky, ktoré vás už nenechajú na pochybách o tom, že ide o vážny problém.

Predovšetkým v letných mesiacoch môžu zapareniny vzniknúť raz dva. Preto rozhodne nepodceňte výber komfortného a dostatočne voľného dámskeho športového prádla. Najvhodnejšie voľbu predstavujú funkčné nohavice a termoprádlo, ktoré je špeciálne prispôsobené k rýchlejšiemu odvádzaniu potu. Ďalej by potom samozrejmosťou mala byť zvýšená hygiena.

Zvoľte merino spodnú bielizeň a predíďte odreninám

Ďalším problémom, ktorý môže nastať prakticky po celý rok, sú odreniny. Za ne môžu predovšetkým zle padnúce dámske nohavičky vyznačujúce sa tesnými a nepružnými lemy, ktoré sa zarezávajú do kože. Stát sa tiež môže, že je spôsobí nášivky alebo ceduľky, ktoré sú v kontakte s pokožkou. Preto aby ste odreninám predišli, noste na šport jedine spodnú bielizeň z funkčných materiálov, ako je napríklad merino vlna.

Teplo a vlhko v záhyboch kože zároveň predstavuje živnú pôdu pre rôzne baktérie, plesne a iné mikroorganizmy, ktoré môžu spôsobiť zápal podráždenej pokožky. Pokiaľ ale na šport zvolíte merino spodnú bielizeň, ktorá by mala správne ľahko obopínať a priliehať k telu, nič z toho vám nehrozí. Merino nohavičky sú totiž prirodzene antibakteriálne, takže sa v nich nežiadúce baktérie nemnožia.

Aké dámske nohavičky sú vhodné na beh?

Či už chodíte pravidelne behať, alebo chcete ešte len začať, hlavné je, aby vás od fyzickej aktivity nič neodrádzalo. Každému sa niekedy nechce športovať a keď taký deň nastane, väčšina z nás hľadá výhovorky. Dôležité preto je, nedať svojej mysli zámienku vyhovárať sa na nevhodné športové oblečenie alebo dokonca spodnú bielizeň. Vždy preto majte doma v zálohe dostatok bavlnených nohavičiek, ktoré možno unosit práve aj pri športe v prípade, že funkčné nohavičky máte v špine.

Za ideálne bežecké nohavičky sú ale považované tie, ktoré majú nohavičky elastické a zároveň pevnú a priedušnú látku. Aký strih zvolíte, záleží len na vás a vašich preferenciách. K dostaniu sú dokonca aj dámska športová tangá. Ak máte ale radšej nohavičky s nohavičkami, lenže sa bojíte, že vám budú pod priliehavými legínami vidieť, vyberte dámske nohavičky bezšvového prevedenia. Aj tie sa vyrábajú vo funkčnej športovej variante.

Športujete rada v zime? Potom oblečte svoje intímne partie do hrejivých nohavičiek

Športovať za chladného počasia je samozrejme možné. Chce to ale dobrú výbavu v podobe niekoľkých vrstiev teplého oblečenia. Úplným základom je funkčné spodné prádlo, konkrétne hrejivé nohavičky, vďaka ktorým zostanú vaše citlivé ženské partie v teple a suchu. Obzvlášť veľký význam má termoprádlo, ak trpíte na časté zápaly močových ciest, pobolievanie podbrušku alebo bolesti bedrovej a krížovej oblasti chrbta. Tieto partie by mali v každom prípade zostať za nepriaznivého zimného počasia chránené. Vhodnou voľbou do zimy tak sú dámske športové boxerky, nohavičky s vyšším pasom alebo športové nohavičky. Prípadne nohavičky s nižším sedom nezabudnite doplniť tielkom.

A z akého materiálu by spodné prádlo do zimy malo byť ušité? Opäť musíme vyzdvihnúť jedinečné vlastnosti merino vlny, ktorá pochádza z merino ovečiek chovaných v Austrálii alebo na Novom Zélande. Oblečenie z tejto špeciálnej vlny totiž nehryzie, je hebké na dotyk, a hlavne za chladného počasia nádherne hreje. To ale neznamená, že by ste merino spodnú bielizeň nemohli nosiť napríklad aj v lete. Merino vlna totiž izoluje a udržuje stálu teplotu tela.

Aké by mala byť správná spodná bielizeň na turistiku?

Ak máte rada dlhé výstupy po horách, potom tomu iste zodpovedá aj váš šatník. Nezabudla ste ale na kvalitnú a komfortnú spodnú bielizeň? Aj tak malému kúsku látky je totiž potrebné venovať pozornosť. Bola by predsa veľká škoda, keby ste drahé vybavenie zamurovali príliš tesnými nohavičkami, ktoré by vás pri chôdzi brzdili.

Ideálnym kúskom na turistiku sú nohavičky zo 100% bavlny, merino vlny alebo syntetických materiálov, ako je nylon s prídavkom elastanu. Pri výbere sa okrem materiálového zloženia ďalej zamerajte na pružné nohavičky, ploché švy a či látka ľahko prilieha k telu. Funkčné prádlo totiž musí perfektne sedieť, aby doviedlo maximálne odvádzať pot od tela.

Na čo si dať pri výbere športových nohavičiek pozor?

Na záver si zhrňme najdôležitejšie kritériá, ktoré by mali vaše športové nohavičky spĺňať.

  • Športové nohavičky nesmie odstávať, ale ani tlačiť.

  • Ceduľky a nášivky musia byť hladké a nesmú drieť.

  • Lemy nohavičiek musia byť dostatočne pružné, aby sa nezařezávaly do slabín.

  • Bavlnené nohavičky sú na šport fajn, ale ešte lepšie sú nohavičky z funkčných materiálov.

  • Materiál by mal byť pevný, ale nie toľko, aby nenechal pokožku voľne dýchať.

  • Na strihu nezáleží. Hlavné je, aby pre vás boli nohavičky komfortné.

Zdieľajte tento článok

Přidat komentár



98% hodnotenie
1 347 recenzií