120 dní na výmenu a vrátenie zadarmo
98 % zákazníkov odporúča obchod
Viac ako 350 000 kusov spodného prádla ihneď na odoslanie
Víkendový výprodej
Zľavy až 80 %
Black Friday

Luxusná spodná bielizeň: prečo sa oplatí nosiť bielizeň prémiových značiek?

Uverejnené: 11.03.2021
Kategórie: Spodná bielizeň

Na životnú pohodu má vplyv hneď niekoľko faktorov. Okrem správnej životosprávy, pravidelného športovania a času na relaxáciu sa na tom, ako sa cítite, podpisuje aj to, čo nosíte. Kvalitné oblečenie vrátane luxusnej spodnej bielizne či pyžám sa v dnešnej dobe vyrába nielen z ekologických materiálov, ale tiež tak, aby boli zachované etické štandardy výroby. Spôsob výroby oblečenie aj kvalita materiálov dnes hrá prím u všetkých značiek, ktoré sa snažia o udržateľnosť.

Čo je to udržateľnosť materiálov a ekologický prístup

Výroba textilu vo všetkých svojich fázach predstavuje neskutočne veľkú záťaž pre životné prostredie. Napríklad pre pestovanie bavlny sa používajú insekticídy a pesticídy. Ďalšie jedovaté látky sa používajú pri procesoch spracovania vlákien a farbenie. Umelé vlákna sa vyrábajú z ropy, čo sa tiež negatívne prejavuje na stave našej planéty.

Textílie sú navyše plné chemických farbív, ustaľovačov, protiplesňových látok alebo spomaľovačov horenia. Napríklad formaldehyd sa do látky pridáva kvôli tomu, že zabraňuje zrážaniu a zvyšuje trvanlivosť farieb.

Kvôli dopadom na životné prostredie sa veľké i menšie módne značky, vrátane tých luxusných, obracajú k organickému a udržateľnému textilu. Organický textil čiže biotextil má pôvod v surovinách vzídených z ekologického poľnohospodárstva. Výroba pritom podlieha prísnym kritériám, ktorá nepripúšťajú používania nebezpečných chemikálií. Okrem toho sa kladie dôraz na znižovanie energetických zrieť, ale strážia sa aj vplyvy na životné prostredie a miestnu komunitu.

Do udržateľného textilu spadajú aj materiály, ktoré nemajú úplne ekologický alebo organický pôvod. Hlavným poslaním je zabezpečenie udržateľného životného cyklu danej textílie. Oblečenie nesmie obsahovať škodlivé látky a na udržateľnosť sa dbá počas celého výrobného procesu.

Ekologické certifikáty na výrobu textilu

Ak si chcete byť istí, že na sebe nosíte nočnú košeľu či spodnú bielizeň, ktorá nezaťažuje životné prostredie, hľadajte certifikáty.

Udržateľný textil spoznáte podľa označenia OEKO-TEX Standard, EÚ Ecolabel alebo českého certifikátu Ekologicky šetrný výrobok. V prípade organického textilu sa stretnete s celou radou certifikátov, ktoré sa od seba líšia v prísnosti na požiadavky pri spracovaní textilu. Najznámejšie biocertifikáty udeľuje:

  • Soil Association,

  • Organic Trade Association (OTA),

  • Demeter,

  • International Association Natur Textile Industry apod.

Zároveň existujú globálne organické textilné štandardy (GOTS), ktoré udeľujú len preverené organizácie. Certifikáty, ktoré deklarujú kvalitné podmienky pre život ľudí pracujúcich v textilnom priemysle, môžu niesť označenie Fair Wear Foundation alebo Soil Association.

Organická bavlna hrá prím

V dnešnej dobe patrí medzi najobľúbenejšie materiály organická bavlna, ktorá je šetrná k životnému prostrediu a nesmie obsahovať pesticídy a hnojivá. Organická bavlna spĺňa štandardy GOTS. Vďaka mäkkosti sa na tele príjemne nosí.

Zdravý spánok vo vhodnom spodnom prádle

Ak si chcete užiť kvalitný spánok, potrebujete nielen vhodný matrac, ale aj pyžamo. Pyžamá, nočné košele alebo spodnú bielizeň vyberajte podľa druhu a pôvodu textílie, ale nezabudnite ani na pohodlie.

Spodná bielizeň na noc

Ak pod perinu líhate v spodnom prádle, pamätajte, že by vás nemalo nikde tlačiť. Ženy by rozhodne nemali spať vo vystužených podprsenkách s kosticami. Oveľa lepšie je siahnuť po nátelníku či podprsenke, ktorá nie je vystužená. Nohavičky na spanie by mali mať nižší sed. Ideálne sú nohavičky, ktoré nie sú tesné, pokožka by mala dostatočne dýchať, preto sú najlepšou voľbou dámske trenírky. A materiál? Rozhodne 100% bavlna.

Tiež páni by mali do postele líhať v trenírkach, ktoré nikde netlačia. Voľte radšej voľnejší strih a príjemný materiál, ako je bavlna. Pokiaľ chcete ladiť s partnerkou, kúpte si trenírky, ktoré budú ladiť s jej dámskymi trenkami.

Pánske ani dámske spodné prádlo na spanie by nemalo byť vyrobené zo syntetických materiálov, ktoré nedostatočne vetrajú a neodvádzajú pot.

Spanie v pyžame

Tí, ktorí nechcú spať v spodnom prádle, pravdepodobne siahnu po pyžame. Pyžamá sú dostupné v rôznych prevedeniach:

  • krátke pyžamá,

  • pyžamá s krátkymi rukávmi,

  • dlhé pyžamá,

  • nočná košeľa.

Výrobné materiály voľte podľa ročného obdobia, ale aj podľa toho, ako veľmi sa v noci potíte. Rozhodne sa vyhnite látkam umelým. Medzi najobľúbenejšie patrí bavlna, flanel, bavlnený satén alebo jersey.

V letných mesiacoch je najlepšou voľbou bavlna, bavlnený satén a jersey. Materiály majú skvelé absorpčné vlastnosti a predovšetkým bavlnený satén aj jersey sa nekrčia. V zime je najlepší vkĺznuť do flanelu alebo mikroflanelu, ktoré sú obľúbené pre svoju poddajnosť a mäkkosť.

Súvisiace produkty

Zdieľajte tento článok

Přidat komentár



98% hodnotenie
1 347 recenzií