120 dní na výmenu a vrátenie zadarmo
98 % zákazníkov odporúča obchod
Viac ako 350 000 kusov spodného prádla ihneď na odoslanie
Víkendový výprodej
Gigantický výpredaj! Zľavy až 80 %
Black Friday

Odkiaľ pochádza merino vlna, ako sa vyrába a prečo je oblečenie z merino vlny tak obľúbené?

Uverejnené: 29.12.2023
Kategórie: Spodná bielizeň

Vyberte sa za poznaním merino vlny. Zoznámime vás s jej históriou, spôsobom spracovania a nezabudneme pripomenúť, akými unikátnymi vlastnosťami sa merino látka pýši. Na nič si nehrajeme, a tak vám tiež poviem, že aj merino vlna má svoje nevýhody.

zdroj: freepik.com

História merino vlny: zo Španielska do Austrálie

Merino vlna si získala srdce mnohých ľudí po celom svete najmä svojou kvalitou, ktorá sa na vysokej úrovni drží už po stáročia. Je mäkšia, teplejšia a ľahšia ako iná vlna. A práve tieto vlastnosti z nej robia obľúbený materiál aj po viac ako 500 rokoch.

Unikátné plemeno ovce nazývané merino

Plemeno merino je známe tým, že má tu najjemnejšiu vlnu. V priebehu storočí sa ovce šľachtili tak, aby ich vlna bola stále jemnejšia a jemnejšia. Merino ovce sú húževnaté a odolné. Preto môžu prežiť aj v takých zemepisných oblastiach, v ktorých by sa iným plemenám nedarilo. Bez problémov prežívajú ako v mrazivých zimách Južného ostrova na Novom Zélande, tak v parných horúčavách austrálskeho vnútrozemia.

Plemeno merino, ktoré sa chová pre vlnu, sa od oviec chovaných na mäso líši najmä svojou veľkosťou. Je menšie, ale napriek tomu má až trikrát „huňatejšiu“ vlnu. Ostatne stačí, keď sa na merino ovci pozriete. Vyzerá, akoby na sebe mala sveter, ktorý jej je o pár čísel väčší.

Merino ovce sa pôvodne chovaly ve Španielsku

Hoci si dnes plemeno merino väčšina ľudí spája najmä s Austráliou a Novým Zélandom, málokto vie, že jeho domovinou je Španielsko, kam ho v 13. storočí priviezol severoafrický kmeň Berberov. Zhruba 400 rokov bolo Španielsko hlavným producentom tejto jemnej vlny. Vyvážalo ju do zvyšku Európy. Vlnársky priemysel prinášal do španielskej pokladnice toľko peňazí, že sa vyvážanie merino oviec až do 18. storočia trestalo smrťou.

Monopol Španielska ukončili napoleónske vojny, a tak sa ovce dostali aj do ďalších krajín, napríklad do Južnej Afriky. Z Južnej Afriky priviezol stádo oviec do Austrálie v roku 1788 John MacArthur. Z pôvodných 70 oviec plavbu prežilo len 28 kusov. Po 22 rokoch sa ich v Austrálii páslo už 34 000 kusov a o ďalších 20 rokov neskôr sa ich počet rozrástol na neuveriteľných 2 milióny. John MacArthur je známy ako otec austrálskeho merino priemyslu.

V súčasnosti sa Austrália môže pochváliť na svete najpokročilejšími metódami na získavanie aj spracovanie merino vlny. V tejto krajine by ste našli na 60 000 farmárov, ktorých živí merino priemysel. O kvalitnú vlnu, ktorá sa expeduje do sveta, sa stará na 20 000 vyškolených triedičov vlny. Mnoho fariem je rodinných a remeslo sa tu dedí z generácie na generáciu.

zdroj: freepik.com

Ako sa vyrába a spracúva merino?

Spracovanie ovčej vlny prebieha v niekoľkých krokoch:

Spracovanie ovčej vlny prebieha v niekoľkých krokoch:

  1. Strihanie – strihanie vlny je prvým krokom. Ovce sa zvyčajne strihajú 1krát až 2krát ročne, a to v lete. Strihá sa šetrne strojčekom alebo špeciálnymi nožnicami.
  2. Triedenie – vlna sa triedi a odstraňujú sa z nej všetky nečistoty.
  3. Pranie – vlna sa perie vo veľkých bubnoch, plných vody a mydla. Vďaka tomu sa z vlny odstránia všetky zvyšky nečistôt.
  4. Mykanie – po vyčistení sa vlna myká. Vkladá sa do veľkých kovových valcov, kde sa rozvoľňuje drôtovými kefami. Vlákna sa rozčešú tak, aby šli rovnakým smerom.
  5. Priadenie – pomocou ručného alebo strojového priadenia sa vlákna premieňajú na pevnú priadzu.
  6. Farbenie – ak to výrobca požaduje, ovčia vlna sa farbí. Namáča sa v teplej vode alebo v octovej zmesi s farbivom.
  7. Tkanie alebo pletenie – posledným krokom je tkanie alebo pletenie priadze do merino látky, z ktorej sa následne šije oblečenie, ale tiež prikrývky alebo koberce.

Pri výrobe merino látky sa nepoužívajú žiadne chemické ošetrenia. Ide teda o prírodný, udržateľný a biologicky odbúrateľný materiál.

Vlastnosti vlneného oblečenia z merino vlny

Oblečenie z merino vlny je tzv. funkčné. Pri výbere funkčného oblečenia môžete zvoliť syntetické materiály, alebo dáte prednosť prírodnému pôvodu. Každý typ športového oblečenia sa hodí pre iné situácie.

  • Športové oblečenie zo syntetiky – je ideálne na leto a športy, pri ktorých sa veľa potíte (beh, fitko atď.).

  • Športové oblečenie z merino vlny – hodí sa pre menej „potivé“ športy, napríklad turistiku alebo lezenie. Perfektná voľba pre chladné dni.

Merino vlna a termoregulácia

Štruktúry vlákien merino vlny obsahujú niečo ako vzduchové vrecká, ktoré fungujú ako izolant. V lete vás dokáže merino oblečenie mierne ochladiť, v zime udržuje teplo, ktoré produkuje vaše telo. Termoregulačné vlastnosti merino látky stoja na chemickej reakcii medzi vlneným materiálom a pokožkou.

Merino dokáže z pokožky odvádzať vlhkosť, ktorú vydáva do okolia. Pri tomto procese spotrebováva energiu, a tým pokožku ochladzuje. Na druhej strane ale tiež dokáže vlhkosť absorbovať, čím uvoľňuje teplo, a tak vás spodné prádlo, ale aj iné oblečenie z merino vlny hreje. Oblečenie z merino vlny vás ochráni pred UVA aj UVB lúčmi slnečného žiarenia.

zdroj: freepik.com

Oblečenie z merina dokonale odvádza vlhkosť

Merino vlna dokáže vďaka svojej štruktúre odviesť vlhkosť od tela. Vlhkosť nemá čas na to, aby medzi odevom a pokožkou kondenzovala, takže na sebe nenosíte vlhké oblečenie, ktoré by vás chladilo. Únikový spôsob odvádzania vlhkosti je založený na štruktúre vlákna.

Štruktúra merino vlákna je dvojaká:

  1. Vnútorná, hydrofilná časť – dokáže na seba viazať vodu.

  2. Vonkajšia, hydrofóbná časť – je pokrytá lanolínom (prírodné mazivo) odpudzujúcim vodu.

Funkciu merino vlákien si predstavte ako rúrku, ktorou sa voda nasaje do vnútorného kanálika, ktorý ju odvedie von do okolia. Vďaka impregnácii lanolínom nemá vlhkosť šancu sa dostať späť.

Vedeli ste: merino vlákna dokážu pojať veľký objem vody, až 35 % hmotnosti vlákna. U bavlny sa toto číslo pohybuje len okolo 20 %.

Merino vlna je ako vaša druhá koža

Ďalšou prednosťou merino vlákien je perfektná pružnosť. Dokážu sa prispôsobiť krivkám vášho tela. Akýkoľvek pohyb je dovolený. Vlákna vlny sú prirodzene pružné a elastické. Dokážu sa natiahnuť až o 30 % a následne sa vrátiť do svojho pôvodného tvaru. Pružnosť merino vlákien je až 1 000krát väčšia než u iných vlákien.

zdroj: freepik.com

Zélandská vlna pohlcuje pachy a je antibakteriálna

Merino vlna dokáže pohlcovať pachy, takže oblečenie z tejto ovčej vlny nezapácha, ani keď sa sebaviac spotíte. Nemusíte ho tak často prať, stačí ho len vyvetrať. Vlákno merino vlny sa pri nosení neustále „ošúpava“, a tak sa čiastočne čistí. Pri silnom potení môžete z oblečenia cítiť lanolín, ktorý má vlastný špecifický zápach, ktorý môže niekomu vadiť.

Vlákna z merino vlny sú antistatické, nepriťahujú prach a ani mikróby. Spomínaný lanolín je navyše do určitej miery antibakteriálny, takže nepodporuje výskyt baktérií a mikroorganizmov.

Dlhá životnosť

Hoci je investícia do merino spodnej bielizne alebo oblečenia o niečo vyššia v porovnaní so syntetikou, odmenou vám bude perfektná odolnosť materiálu. Merino vlákna chránia keratín, ktorý je bielkovina odolná voči mechanickým a chemickým faktorom. Merino vlákno môžete ohnúť tam a späť 20 000krát a nepoškodí sa. Bavlna bez poškodenia prežije 3 000 ohybov a hodváb len 2 000.

To najjemnějšie pre vašu pokožku

„Nebude ma oblečenie z merino vlny štípať?“ To závisí od priemeru vlákien. Čím menší priemer, tým jemnejšie vlákno. Klasické vlnené oblečenie sa zvyčajne vyrába z vlákien hrubých 27 až 50 mikrónov, čo môže citlivú pokožku štípať. Jemné merino vlákna môžu mať objem medzi 11 až 24 mikrónmi. Ide teda o jemné a nadýchané vlákno, príjemné pokožke. Ak chcete nosiť nohavičkypodprsenky či boxerky z merino materiálu, chcete ten najjemnejší, ktorý je k dispozícii.

Vedeli ste: priemer ľudského vlasu sa pohybuje od 45 do 90 mikrónov.

zdroj: freepik.com

Existujú nejaké nevýhody merino látky?

U merino vlny prevládajú výhody nad nevýhodami. Nemôžeme ale povedať, že by táto ovčia vlna nemala žiadne negatíva. Predsa len ide o vlnu, a ak má niekto skutočne citlivú pokožku, nemusí mu byť ani najjemnejšie merino vlákno príjemné.

Vzhľadom k tomu, že ide o prírodný materiál, má merino vlna v porovnaní so syntetickými materiálmi kratšiu životnosť. Na druhej strane sa ale prirodzene rozloží. Ďalšou nevýhodou je opäť v porovnaní so syntetickými materiálmi vyššia počiatočná cena.

Kam vyraziť v merino oblečení?

Vďaka svojim termoregulačným vlastnostiam môžete oblečenie z merino vlny nosiť celoročne. V lete vás ochráni pred škodlivými slnečnými lúčmi. Navyše vás do istej miery ochladzuje alebo aspoň chráni pred prehrievaním. V zime by ste mali funkčné oblečenie a spodnú bielizeň z merino vlny obliecť preto, že od tela odvedie pot, ale pritom neodvádza teplo. Udržuje vás teda v teple a v suchu.

Oblečenie z merina je dostupné ako v detskej, tak v dospeláckej verzii. Všeobecne sa odporúča pre také športy, kde sa očakáva menšia intenzita pohybu. To znamená, že sa neodporúča na behanie alebo bežecké lyžovanie, ale napríklad pre turistiku, lezenie, via ferraty a podobne. Samozrejme nájde svoje uplatnenie aj v chladnejších podmienkach pri vysokohorskej turistike, lyžovaní alebo skialpinizme.

zdroj: freepik.com

Merino vlna sa používa na výrobu spodného prádla, dámskych aj pánskych ponožiek, tričiek, mikín, ale aj zateplených búnd. Pri vrstvení oblečenia je najlepšie ju používať ako druhú vrstvu. Prvú tvorí oblečenie zo syntetiky, ktoré dobre odvádza pot, druhú vrstvu tvorí merino, ktoré hreje a absorbuje vlhkosť.

Z hľadiska gramáže sa na letné obdobie volí oblečenie s gramážou materiálu medzi 120 až 150 g/m². V zime je najlepšie siahnuť po materiáloch s gramážou okolo 200 g/m². Druhá vrstva oblečenia by mala byť z materiálu o gramáži zhruba 200 g/m².

Ako práť merino?

Pri praní oblečenia z merina sa držte predovšetkým odporúčaní výrobcu, ktoré nájdete na štítku. Pri praní v práčke sa odporúča teplota vody maximálne 30 °C. Ideálne je pranie na programe Vlna, ktorý je k tomuto materiálu šetrný. Zároveň odstreďuje na nižšie otáčky.

Oblečenie z merino vlny perte obrátené naruby a pri praní nepoužívajte aviváž. Môžete prať v prostriedku, ktorý obsahuje lanolín. Merino oblečenie nepatrí do sušičky!

Merino oblečenie nie je potrebné prať tak často. Lanolín má samočistiacu úpravu, takže merino vlnu nemusíte prať v takej frekvencii ako iné oblečenie. Ak vás merino oblečenie škrábe, skúste ho vyprať v lanolínovej kúpeli.

Ako si vybrať kvalitný merino materiál?

Na kvalite merino oblečenia sa odráža gramáž materiálu, ale tiež jemnosť vlákien. Z hľadiska gramáže sa merino látka delí na:

  • zimnú – 210 – 250 g/m²,
  • letnú – 130 – 150 g/m²,
  • celoročnú – 180 – 200 g/m

Sila vlákna sa odráža na tom, aký jemný materiál bude.

  • Hrubá vlna - 23–24,5 µm, používa sa na šitie kabátov, dek a oblečenia, ktoré nepríde priamo na telo.

  • Stredná vlna - 19,6–22,9 µm, používa sa napríklad na lôžkoviny.
  • Fine vlna - 18,6–19,5 µm, šijú sa z nej tričká, mikiny, svetre, ponožky a detské oblečenie.
  • Superfine vlna - 15–18,5 µm, ideálna pre detské oblečenie, ktoré príde rovno na telo.
  • Ultrafine vlna - 11,5–15 µm, najjemnejší materiál, ktorý sa používa na šitie spodného prádla.

Výhody a nevýhody merino vlny v kostce

Prehľadne o merino vlni.

Výhody Nevýhody

Termoregulácia – v lete bráni prehrievaniu a chráni pred UV žiarením. V zime udržuje telo v suchu a v teple. 

Kratšia životnosť – oproti syntetike má merino vlna kratšiu životnosť.

Odvedie vlhkosť – odvedie od tela vlhkosť, takže látka nestihne navlhnut. Ste v suchu. 

Vyššia pořizovacia cena – za tento prírodný materiál zaplatíte viac peňazí v porovnaní s umelými materiálmi.

Prírodný pôvod – je biologicky odbúrateľná. 

Nejjemnejšia pokožka nemusí vyhovovať – ak máte veľmi citlivú pokožku, nie je vylúčené, že vás bude aj jemná merino vlna škrabať.
Vysoká odolnosť – merino vlna je odolnejšia ako bavlna alebo hodváb. Jej vlákno môžete ohnúť až 20 000 krát. Je pružné a vždy sa vráti do pôvodnej veľkosti. Nevytahuje sa.  Nepatrí do sušičky – merino vlnu nesmiete sušiť v sušičke.

Je antibakteriálna – tým, že odvádza vlhkosť, nevytvára vlna prostredie pre množenie baktérií a mikroorganizmov. Bráni tiež vzniku zápachu. Preto oblečenie z merino vlny ani po spotení nezapácha.

Príjemná na dotyk – oblečenie sa šije z tých najjemnejších vlákien, a tak sa môže zdať, že namiesto vlny nosíte hodváb.

Súvisiace produkty

Zdieľajte tento článok

Přidat komentár



98% hodnotenie
1 347 recenzií