120 dní na výmenu a vrátenie zadarmo
98 % zákazníkov odporúča obchod
Viac ako 350 000 kusov spodného prádla ihneď na odoslanie
Víkendový výprodej
Gigantický výpredaj! Zľavy až 80 %
Black Friday

Prečo nenosiť podprsenky - pre a proti

Uverejnené: 14.10.2023
Kategórie: Spodná bielizeň

Už ste počuli o braless fashion? Ide o módu, keď ženy chodia bez podprsenky. Má nenosenie spodnej bielizne nejaké výhody a nevýhody? A ktoré ženy by mali podprsenky radšej nosiť? Všetko sa dozviete z článku.

zdroj: hips.hearstapps.com

Prečo vlastne nosíme podprsenky?

Podprsenka je druhom spodnej bielizne, ktorý ženám robí spoločnosť už od staroveku. Prvé predchodkyne podprseniek vyzerali ako tesné pruhy látky, ktoré si okolo hrudníka viazali ženy v starom Grécku a Ríme. Prečo? Z estetického hľadiska. Nechceli, aby ich prsia boli povisnuté.

Nasledovali korzety, ktoré mali za úlohu vytvoriť postavu. Ženám mali zvýrazniť objem hrudníka a zmenšiť obvod pása. Hoci to bolo nepohodlné, dámy ich vydržali nosiť celých 300 rokov. Dôvod? Opäť estetika a vzhľad.

Prvú modernú podprsenku má na svedomí Herminie Cadolleová, ktorá v roku 1889 rozrezala korzet na dve polovice a pridala k nemu ramienka. O zdokonalenie sa postarala Mary Phelps Jacob, ktorá podprsenkám dala dnešnú podobu. Aké poslanie mali tieto úpravy? Opäť estetické.

Z rýchleho prehl'adu dejín podprsenky teda vyplýva jediné. Inovácie okolo tohto spodného prádla mali jediné poslanie: držať prsia na svojom mieste a vytvárať požadovanú siluetu. Zdvihnuté prsia sa v našej kultúre považujú za atraktívne. Okrem atraktivity sa nosenie podprseniek spája aj s ďalšími benefitmi. Napríklad vaše „holky“ chránia pri športe.

zdroj: etonline.com 

Nosiť, alebo nenosiť podprsenku?

V poslednej dobe hýbe svetom trend nenosenia podprsenek. Hovorí sa mu braless fashion. Ženy odkladajú podprsenky, pretože sa chcú cítiť slobodnejšie. Navyše chodenie bez podprsenky považujú za niečo, čo je ich telu prirodzené. Ostatne v praveku a staroveku bola nahota úplne prirodzená. K zakrývaniu tela dochádzalo len kvôli chladu.

V Grécku a v Ríme sa nesmierne dbalo na kult dokonalosti, a tak sa telo vystavovalo na obdiv v celej jeho kráse a prirodzenosti. Je ale fakt, že Gréci a Rimania na svojich postavách „makali“. Telo muselo byť čisté, spevnené a fit. Práve preto začali ženy nosiť okolo hrudníka spomínaný pruh látky, ktorý sa staral o to, že prsia neboli povisnuté.

S trendom braless fashion sa u žien objavuje rada otázok, ktoré smerujú k oblasti zdravia, komfortu, estetiky, ale aj napríklad k ekonomickým a environmentálnym aspektom. O čom ženy pri rozhodovaní o nosení a nenosení podprsenky najčastejšie premýšľajú?

zdroj: content.api.news 

1. Má nosenie alebo nenosenie podprsenky nejaké zdravotné dôsledky?

Mnoho žien premýšľa nad otázkou, prečo nenosiť podprsenku kvôli tomu, že sa dozvedeli o možnom vzniku nádoru na prsiach. Diskusie na túto tému sa preberá v kdejakom internetovom fóre. Dámy, mali by ste si uvedomiť, že rakovina prsníka je daná radom faktorov, ale (ne)nosenie podprsenky k nim nepatrí.

Každá žena chce urobiť maximum pre zdravé prsia. Preto sa odporúča najmä nefajčiť a mať dostatok pohybu. Faktory, ktoré môžu mať vplyv na vznik nádoru, sú:

  • Vek – so zvyšujúcim sa vekom sa zvyšuje riziko rakoviny, preto by ženy od 40 rokov mali pravidelne chodiť na mamograf.

  • Genetická výbava – rakovina prsníka môže byť dedičná, prenáša sa z rodiča na dieťa.
  • Rodinná anamnéza – najmä u blízkych príbuzných (žien), ktoré majú rakovinu, hrozí rozvoj tejto choroby, ide napríklad o sestry, matky alebo dcéry.
  • Nadváha – u žien s nadváhou je väčšie riziko diagnózy než u žien, ktoré si udržiavajú zdravú hmotnosť.

Medzi riziká nosenia podprsenky patrí zlý spánok. Ale to len v prípade, že si vyberiete zlú veľkosť podprsenky. Kvôli tesnej podprsenke sa zvyšuje vaša telesná teplota a znižuje sa hladina melatonínu, čo je hormón zodpovedný za kvalitný spánok a usínanie. Riadi vaše vnútorné hodiny. Ak ho máte nedostatok, dostavia sa problémy so spánkom.

Správna veľkosť podprsenky hrá dôležitú úlohu pre plynulé prúdenie lymfy, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou imunitného systému. Odvádza z tela škodliviny a nepotrebné látky. Príliš tesná podprsenka má negatívny vplyv na lymfatický systém. Spomaľuje prúdenie lymfy, čo nie je dobré. Malý obvod pod prsiami tiež negatívne ovplyvňuje krvný obeh, pretože utláča krvné cievy.

zdroj: content.api.news 

2. Budem sa bez podprsenky cítiť pohodlnejšie?

Otázka komfortu je veľmi individuálna. Pre mnohé ženy je najzmysluplnejšou odpoveďou na otázku, prečo nenosiť podprsenku, najmä sloboda a pohodlie. Ale nie každá žena sa bez „podpory“ skutočne cíti pohodlne.

Pocit komfortu si užijú najmä dámy, ktoré majú menšie prsia. Ak ste majiteľkou plnšieho hrudníka, nemusí pre vás byť nenosenie podprsenky výhodou. Obzvlášť, ak vám prsia bez podprsenky končia až u pupka. Vedeli ste, že prsia môžu vážiť aj viac než 1 kg? Nosenie podprseniek sa jednoznačne odporúča ženám od veľkosti košíčku D a väčších.

Veľké prsia bez podprsenky, ale tiež vo zlej veľkosti spodnej bielizne, môžu spôsobovať bolesti chrbta. Preťažujete si trapezové svaly, ktoré po čase ztuhnú. Kvôli ich ztuhnutiu sa môže dostaviť bolesť hlavy a krčnej chrbtice. Okrem toho na vás číha aj nebezpečenstvo vo forme nesprávneho držania tela. Veľké prsia bez podprsenky vedú k tomu, aby ste sa viac predkláňali, čo vedie k bolestiam chrbta. Rozvinúť sa u vás môže aj CB syndróm, čiže cervikobrachiálny syndróm. Ide o bolesť, ktorá z krčnej chrbtice putuje do ramien alebo horných končatín.

Ak si chcete užívať pohodlie a voľnosť, noste napríklad nevystužené podprsenky s kosticemi, ktoré sa postarajú o správnu „pozíciu“ prsníkov, ale zároveň zabránia nepohodlnému mačkaniu a poteniu. Zistite, ako vybrať správnu vel'kost podprsenky.

Zaujímavosť: Vedeli ste, že 13. október pripadá na Medzinárodný deň bez podprsenky? Hlavným poslaním je zvýšenie povedomia o rakovine prsníka.

zdroj: fashionista.com

3. Nechcem nosiť podprsenku. Čo na to moje okolie?

Hoci je braless fashion stále viditeľnejšia, nie vždy je vhodná. Je viac než pravdepodobné, že vaše rysované sa bradavky budú priťahovať pozornosť okolia, a to najmä toho pánskeho. Ich pohľady môžu byť až drzé, takže je otázkou, či vám toto „obzeračstvo“ nebude vadiť.

Ak vám nezáleží na tom, ako vás hodnotí okolie, kľudne dajte svojim „holkám“ slobodu a vyrazte von alebo do spoločnosti. Majte ale na pamäti, že do práce sa presvitajúce bradavky nehodia. V práci vás môžu niektorí považovať za sexuálne provokatívnu, prípadne si vašu slobodu vysvetlia ako výzvu k najrôznejším návrhom. Budú vás považovať za ľahko dostupnú.

Ak uvažujete, čo teda nosiť namiesto podprsenky, hľadajte topy, blúzky a šaty, ktoré už majú všité košíčky alebo hrudníkovú časť upravenú tak, aby ste nemuseli obliekať podprsenku. Vlk sa naje a koza zostane celá.

4. Nemůže mít život bez podprsenky dopad na tvar a zdraví prsou?

Nemôže mať život bez podprsenky dopad na tvar a zdravie prsníkov?

Mnoho žien si myslí, že riziká spojené s nenosením podprsenky sa viažu najmä k estetike prsníkov. Respektíve, že prsia stratia svoju pevnosť. To, že budete mať bez podprsenky povisnuté prsia, je hlúposť. Uvedomte si, že za povisnutím prsníkov stoja celkom iné faktory. Ide najmä o:

  • genetiku,
  • veľkosť prsníkov,
  • gravitáciu,
  • tehotenstvo,
  • kojenie.

Prsia sa skladajú z hustej žľazovej tkaniny, ktorú podporujú väzy, konkrétne sa im hovorí Cooperove väzy. Tie ukotvujú prsia k hrudnej stene. Počas starnutia žľazovú tkaninu nahradzuje tuk, ktorý napína väzy. Výsledkom je ich ochabovanie a povisnutie prsníkov. Možno ste počuli, že pevnosť prsníkov ovplyvníte cvičením. Prsné svaly sa však nachádzajú veľmi hlboko. Samotné prsia tvorí tuk a žľazy, ktoré sa bohužiaľ príliš posilovať nedajú.

Podprsenky sa odporúča nosiť pri športových aktivitách. Už pri chôdzi sa prsia pohnú o 3 až 4 cm. Pri športe je to oveľa viac. Kvôli týmto pohybom dochádza v prsiach k drobným prasklinkám, ktoré môžu spôsobovať bolesti. Tiež zbytočne namáhate Cooperove väzy. Preto na šport vždy noste športovú podprsenku, a to bez ohľadu, či máte veľké alebo malé prsia.

Zdraviu prsníkov sme sa venovali hneď v 1. otázke. Stojí za to ale spomenúť, že nosenie podprsenky môže spôsobovať kožné problémy. Ak sa potíte medzi prsiami, môže sa vám na pokožke urobiť vyrážka alebo akné. Čím väčšie prsia, tým je vznik kožných problémov pravdepodobnejší. Ak sa chcete týchto problémov zbaviť, odložte na pár dní podprsenku, aby pokožka slobodne dýchala. Pupienky sa môžu vytvoriť aj v prípade, že je vám podprsenka malá a tlačí vás pod prsiami. Neodporúča sa ani zostať dlhšiu dobu vo zpocenej podprsenci.


zdroj: unsplash.com

5. Ak nebudem nosiť podprsenku, pomôžem tým životnému prostrediu?

Medzi celou radu dôvodov, prečo nenosiť podprsenku, u mnohých žien patrí tiež otázka ekonomická a environmentálna. Čo sa týka ekonomickej stránky, jednoznačne ušetríte. Kvalitné podprsenky nie sú zadarmo a odborníci ich odporúčajú meniť každých 6 až 8 mesiacov za novú. Navyše pre každú príležitosť sa hodí iná podprsenka:

do spoločnosti,

Druhé hľadisko je environmentálne. Módny priemysel totiž z veľkej miery devastuje životné prostredie tým, že káce lesy, aby mohol zo dreva vyrábať viskózu. Spotrebúva kubíky vody na pestovanie bavlny. Používa chemikálie na farbenie a úpravu textílií a mikroplasty. Okrem toho sa odhaduje, že sa módny priemysel celými 10 % podieľa na celosvetovej úrovni emisií uhlíka. To je viac než napríklad letecká alebo námorná doprava. Ak nebudete podprsenky používať, chránite životné prostredie.

Súvisiace produkty

Zdieľajte tento článok

Přidat komentár



98% hodnotenie
1 347 recenzií