120 dní na výmenu a vrátenie zadarmo
98 % zákazníkov odporúča obchod
Viac ako 350 000 kusov spodného prádla ihneď na odoslanie
Black Friday
Zľavy až 80 %
Black Friday

Prehľadný zoznam materiálov, z ktorých sa vyrába spodná bielizeň

Uverejnené: 05.05.2021
Kategórie: Spodná bielizeň

Spodnú bielizeň nájdete v šatníku všetkých ľudí bez rozdielu pohlavia a veku. Patrí medzi najdôležitejší druh oblečenia, ktorý je nášmu telu najbližšie. Preto je dôležité, aby bolo vyrobené z najkvalitnejších materiálov a kvalitným výrobcom, ktorý sa na spodnú bielizeň zameriava. Materiál spodnej bielizne by mal byť priedušný, nespôsobovať podráždenie pokožky, skrátka by ste sa v ňom mali cítiť ako vo vlastnej koži.

Prečo je materiál spodnej bielizne toľko dôležitý?

Spodnú bielizeň na sebe väčšinou nosíte celý deň. Aby ste sa v ňom cítili pohodlne, je dôležité, z akého materiálu je vyrobená. Siahnuť môžete po spodnej bielizni z umelých, ale aj prírodných materiálov. Veľmi záleží na tom, pre akú príležitosť bielizeň vyberáte.

  • Pre bežné nosenie sa ponúka dámske aj pánske spodné prádlo z bavlny alebo bambusu. Ak nechcete, aby bolo vidieť pod oblečením, siahnite po bezšvovom spodnom prádle.

  • Na športovanie sa bude hodiť spodná bielizeň zo syntetických vlákien, ktorá rýchlo schne a dobre odvádza pot z tela.

  • Spodná bielizeň pre chvíľky romantiky sa väčšinou takisto vyrába z rôznych druhov textilných, prevažne umelých vlákien, ktoré dlho držia svoj tvar.

Druhy textilných látok a ich vlastnosti

Aby ste si dokázali vybrať kvalitnú spodnú bielizeň, je potrebné poznať výrobné materiály a ich charakteristiku. Okrem prírodných materiálov môžete siahnuť aj po látkach syntetických či kombinovaných. Kombinované materiály sa vyrábajú buď z niekoľkých druhov syntetických vlákien, ktorá látke dodávajú určitú funkciu, alebo z prírodných materiálov v kombinácii so syntetickými.

Bavlna a jej druhy

Bavlna patrí medzi najobľúbenejšie materiály spodného prádla. Snáď každý muž má v šatníku bavlnené trenky, boxerky či slipy. Dámam určite v zbierke spodnej bielizne nechýbajú bavlnené nohavičky či podprsenky. Tento materiál je prírodný a vyznačuje sa svojou pevnosťou a dobrou absorpciou potu a vlhkosti. Naviac mu neškodí ani časté pranie na vysoké teploty či žehlenie. Bavlna však nie je len jedna. Stretnúť sa môžete aj s týmito typmi:

  • Bio bavlna - táto bio látka sa na rozdiel od klasickej bavlny pestuje a spracováva bez použitia chemikálií. Vďaka tomu sa jedná o látku šetrnú k životnému prostrediu, ale aj k vášmu telu. Medzi vlastnosti bio bavlny patrí to, že je na dotyk jemnejšia, je trvanlivejšia, odolnejšia, pružnejšia a priedušnejšia ako bavlna klasická.

  • Bavlnený satén - ak milujete saténové oblečenie, siahnite po tom, ktoré je vyrobené zo 100% bavlny. Bavlnený satén je pre kožu najpríjemnejší a vďaka prírodnému pôvodu ho môžu nosiť aj alergici. Jeho prednosťou sú termoregulačné vlastnosti, nemačkavosť a vysoká kvalita.

  • Kombinovaná bavlna - k tomuto prírodnému materiálu sa často pridáva elastan či polyester, ktoré zaručujú príjemné nosenie a zvyšujú elasticitu bielizne. Samotná bavlna totiž elastická nie je. Kombinovaný materiál lepšie odvádza pot a vlhkosť, rýchlejšie schne a je vhodný aj pre športové aktivity. Čistá bavlna sa na šport nehodí.

Bambusová spodná bielizeň

Bambusová látka sa vyrába z drevnatých stoniek rovnomennej rastliny. Zo stromov sa získava celulóza, ktorá sa spracováva na vlákno, ktoré je k pokožke veľmi príjemné. Oblečenie z tohto prírodného materiálu skvele absorbuje pot, je vzdušné, antistatické a prirodzene antibakteriálne. Hodí sa teda skvele na výrobu dámskych nohavičiek. Nesmieme zabudnúť spomenúť, že výrobky z bambusového vlákna sú rozložiteľné.

Látka modal

Modal je prírodným materiálom, ktorý sa získava z celulózy bukového dreva. Je druhom viskózy, ktorému sa prezýva umelý hodváb. Medzi jeho charakteristiky patrí ľahkosť a vzdušnosť. Príjemne sa nosí a skvele odvádza pot. Spodná bielizeň pre pánovdámy sa väčšinou vyrába z modalu a prímesi bavlny a elastanu. Košele, pyžamá, tričká, legíny a iné oblečenie môžu obsahovať tiež polyester a bavlnu. Modal sa nezmršťuje a je odolný proti predratiu.

Merino vlna

Merino je plemeno ovce, ktoré pôvodne pochádza zo severnej Afriky, ale teraz sa ovce chovajú predovšetkým v Austrálii a na ostrove Tasmánia. Merino vlna je prírodným vláknom, ktoré je priedušné, nezapácha, na tele neškriabe, ľahko sa udržuje a dokáže regulovať teplotu (v zime hreje, v lete chladí). Vďaka pružnosti vlákna sa oblečenie z merino vlny nekrčí. Z tejto látky sa vyrába športové oblečenie, tielka, tričká a spodná bielizeň. Obľúbený je predovšetkým pre výrobu funkčného termoprádla.

Lyocell

Lyocell sa označuje za prírodné vlákno novej generácie. Jeho výroba je šetrná k životnému prostrediu a medzi charakteristické vlastnosti patrí mäkkosť, jemnosť, priedušnosť, pevnosť, termoregulácie a antibakteriálna schopnosť. Pre výrobu sa používa celulóza z buku, dubu, brezy, eukalyptu a smreku.

Froté materiál

Mäkký froté materiál je zmesou bavlny a polyesteru, pričom prevažuje bavlna. Polyester sa do látky pridáva kvôli ľahšej starostlivosti o materiál. Froté je slučková tkanina, ktorá má vďaka podielu bavlny vyššiu savosť. Najčastejšie sa používa na výrobu uterákov, osušiek a plážového oblečenia.

Lycra, Spandex, elastan

Lycra, Spandex a elastan je jedno a to isté. Jedná sa o mäkké elastické vlákno z polyuretánu, ktoré je v Amerike známej pod názvom Spandex a v Európe pod označením Lycra, čo je obchodný názov pre elastan. Lycra je vždy prímesou niektorého z prírodných materiálov (bavlna, viskóza, hodváb a pod.). Vďaka nej je materiál pružnejší a pevnejší. Oblečenie lepšie drží tvar, dobre padne, rýchlo schne, menej sa krčí. Lycru nájdete v spodnom prádle, plavkách a funkčnom oblečení.

Umelé vlákna

Umelé vlákna sú textílie, ktoré sa získavajú chemickým výrobným postupom z prírodných alebo syntetických polymérov, ale aj z anorganických látok. Pre svoje rôzne vlastnosti sa používajú ako prímesi. Medzi najznámejšie patria:

  • Polyester - ľahko sa o neho stará, je odolný proti škvrnám, je elastický. V prímesi spôsobuje, že sa odevy menej stláčajú.

  • Recyklovaný polyester - vyrába sa z recyklovaných zdrojov, ako sú PET fľaše, polyesterový odpad alebo starší odevy. Má rovnaké vlastnosti ako polyester, no na jeho výrobu sa spotrebuje až o 90% menej vody a o 70% menej energie.

  • Polyamid - známy tiež pod pomenovaním nylon. Používa sa na výrobu dámskych pančúch, plaviek a športového oblečenia. Je mechanicky vysoko odolný a nekrčí sa.

  • CoolMax - jedná sa o značkové polyesterové vlákno, ktoré od tela skvele odvádza pary, vďaka čomu zostáva pokožka suchá. Materiál má nízku nasiakavosť, rýchlejšie usychá, je odolný proti plesniam a pachom. Používa sa predovšetkým pre výrobu funkčného prádla.

  • Polypropylén - najmenej nasáva vlhkosť a rýchlo schne. Vlákna sú pevná, pružná a majú nízku tepelnú vodivosť. Materiál je odolný proti plesniam a baktériám.

  • Polyakryl - jeho prednosťou je stálofarebnosť, odolnosť proti mikroorganizmom, nežmolkuje sa a ľahko sa udržiava.

  • Akryl - je alternatívou pre osoby alergické na vlnu. Je možné ho prať v práčke, nekrčí sa, je pružný a hebký.

Látky so striebrom

Ak hľadáte antibakteriálne látky, siahnite po takých, ktoré sú ošetrené ióny striebra. Ióny striebra bránia rastu baktérií, plesní, dokážu redukovať nepríjemné pachy a postarajú sa o biologickú rovnováhu pokožky, či už sa venujete športu alebo len rekreačným aktivitám.

Súvisiace produkty

Zdieľajte tento článok

Přidat komentár



98% hodnotenie
1 347 recenzií