120 dní na výmenu a vrátenie zadarmo
98 % zákazníkov odporúča obchod
Viac ako 350 000 kusov spodného prádla ihneď na odoslanie
Black Friday
Zľavy až 80 %
Black Friday

SERIÁL O MATERIÁLOCH: BAVLNA

Uverejnené: 14.09.2022
Kategórie: Spodná bielizeň

Materiál je dôležitým faktorom pri výbere nielen spodnej bielizne, ale celkovo oblečenia. Každý druh materiálu má svoje špecifiká, klady a zápory. My samozrejme chceme, aby ste si vybrali spodnú bielizeň podľa svojich sympatií, a preto budeme pravidelne prinášať články zo sveta materiálov. Začneme bavlnou…

Bavlna je pravdepodobne najpoužívanejším materiálom, čo rozhodne nie je prekvapením, pretože je veľmi príjemná.

Zdroj: https://pixabay.com/cs/photos/bavlna-bavlna-pole-b%c3%adl%c3%bd-zem%c4%9bd%c4%9blstv%c3%ad-4649804/

Bavlna je pravdepodobne najpoužívanejším materiálom, čo rozhodne nie je prekvapením, pretože je veľmi príjemná a vyrába sa z nej väčšina oblečenia, ako napríklad tričká, košele, mikiny, spodná bielizeň, ale tiež napríklad základ prímesí nohavíc, preto dosť často narazíte na kusy, ktoré okrem iného tiež obsahujú elastan alebo polyester kvôli pružnosti. Bavlna je jemná biela substancia pozostávajúca z vlákien získavaných zo semien rastlín, ktoré patria k rodu Gossypium (bavlník).

Bavlna (látka) sa rozdeľuje na tkaninu a úplet. Okrem 100% bavlny sú na trhu tiež k dostaniu rôzne prímesi, ako napríklad elastan, polyester, bavlnený tyl, laminovaná bavlna, dyftín a bavlnené froté.

Zdroj: https://pixabay.com/cs/photos/ru%c4%8dn%c3%adk-textil-tkanina-bavlna-barva-1838210/

Jasnou výhodou bavlny je fakt, že ide o prírodný materiál, ktorý vyniká hlavne svojou pevnosťou a to sa samozrejme pozitívne prejavuje hlavne pri praní. Je veľmi priedušná, takže pokožka môže dýchať, čo ocenia hlavne alergici. 

Medzi nevýhody bavlny patrí krčivosť, pomalé schnutie, žmolky. 

V obchodoch môžete naraziť aj na bio bavlnu. Jej pestovanie a spracovanie je veľmi zložité, pretože bavlník vyžaduje špecifické podmienky na život. Bio bavlna je pestovaná bez chemických postrekov za využitia prírodných zákonitostí. Na povrchové úpravy vlákna sa používajú prírodné oleje a na farbenie íl, byliny či šetrné syntetické farbivá. 

Pri praní bavlny sa odporúča dodržiavať niekoľko zákonov. Určite sa riaďte pokynmi, ktoré u jednotlivých kusov nájdete na štítku. Najčastejšie sa bavlna perie na tridsať stupňov, ale existujú kúsky, ktoré musíte prať ručne či risknúť ručné pranie pri práčke. Rozhodne trieďte bielizeň podľa farieb (biela, tmavá, farebná bielizeň) a vkladajte oblečenie do práčky naruby.

A čo vy? Preferujete bavlnu, alebo radšej siahnete po inom materiáli?

Súvisiace produkty

Zdieľajte tento článok

Přidat komentár



98% hodnotenie
1 347 recenzií