120 dní na výmenu a vrátenie zadarmo
98 % zákazníkov odporúča obchod
Viac ako 350 000 kusov spodného prádla ihneď na odoslanie
Víkendový výprodej
Gigantický výpredaj! Zľavy až 80 %
Black Friday

Spodná bielizeň na cvičenie: všetko o najvhodnejších materiáloch a strihoch

Uverejnené: 26.01.2024
Kategórie: Spodná bielizeň

Chcete prekročiť svoje vlastné limity a dosiahnuť najlepšie športové výsledky? Oblečte správnu športovú bielizeň, v ktorej sa nebudete potiť, nebude vás trápiť nepríjemný odér ani odreniny. Ako takú spodnú bielizeň vybrať, poradíme v článku.

zdroj: freepik.com

V športovom prádle dosiahnete perfektné výsledky

Patríte medzi tých, ktorí si každý rok ako novoročné predsavzatia vyberú pravidelné cvičenie, ale už v priebehu februára vaše odhodlanie vyprcháva? Možno je na vine nevhodne zvolená spodná bielizeň. Aj to má totiž nespochybniteľný vplyv na to, ako sa pri cvičení cítite. A pokiaľ sa necítite v pohode, nebude vás cvičenie baviť a prinášať vám radosť. Pamätajte, že spodná bielizeň, ktorá je vám pohodlná a príjemná, napríklad keď cez víkend relaxujete, vám nemusí prinášať rovnaké pohodlie v posilňovni alebo pri outdoorových aktivitách.

Po akých materiáloch športovej spodnej bielizne siahnuť a ktorým sa oblúkom vyhnúť?

Výber športovej bielizne je klasickým súbojom bavlnenej vs. syntetickej spodnej bielizne. Syntetika pritom vedie. Pozadu však nezostávajú ani prírodné materiály vhodné na cvičenie.

zdroj: freepik.com

Priedušná spodná bielizeň zo syntetických materiálov

Pre spodnú bielizeň zo syntetických materiálov sa rozhodnite v prípade, keď sa venujete intenzívnemu záťažovému cvičeniu. Napríklad beh, cyklistika, posilňovanie, silové tréningy atď. Funkčné syntetické materiály totiž od pokožky odvádzajú vlhkosť a udržujú ju v suchu. Tým eliminujú vznik nepríjemných zaparenín, mykóz a baktérií.

  • Elastan - ide o syntetickú pružnú tkaninu, ktorá sa najčastejšie kombinuje s ďalšími syntetickými či prírodnými látkami, ktorým prepožičiava pružnosť. Spodná bielizeň sa vďaka nemu dokonale prispôsobí postave. Lepšie sa natiahne a neškrtí.
  • Nylon - ide o hladký a pevný materiál, ktorý rýchlo schne. Ideálne je v kombinácii s ďalšími materiálmi, ktoré dokážu eliminovať jeho nedokonalosti, medzi ktoré patrí napríklad statická elektrina. Pri cvičení vás udrží v suchu a perfektne sa prispôsobí postave.
  • Polyamid – má podobné vlastnosti ako nylon. Pýši sa dlhou životnosťou a schopnosťou odvádzať vlhkosť. Ide o pohodlný materiál.

Akému syntetickému materiálu sa vyhnúť? Ak si chcete šport vychutnať skutočne na maximum, vyhnite sa spodnej bielizni, ktorá je ušité iba z polyesteru. Napriek tomu, že je vysoko odolný a ľahko sa o neho stará, je málo priedušný, takže hrozí zaparenie a nepríjemné lepenie na telo. Navyše vytvára statickú elektrinu. Aj pravidelne prané polyesterové oblečenie začne časom zapáchať. Pokiaľ chcete nosiť polyesterovú športovú spodnú bielizeň, vyberajte to, ktoré je v kombinácii napríklad s bavlnou.

Udržateľná funkčná spodná bielizeň z prírodných materiálov

V poslednej dobe sa silne diskutuje téma udržateľnosti. Udržateľné materiály sa dostávajú aj do hľadáčika značiek vyrábajúcich športovú spodnú bielizeň. „Udržateľná móda predpokladá zavádzanie takých princípov, aby oblečenie vydržalo dlhšie a bolo viac využívané – predovšetkým tým, že bude kvalitnejšie a odolnejšie. Ide o trend, ktorý radi podporujeme, a preto vyrábame z kvalitných, hlavne prírodných materiálov. Šijeme výhradne v Českej republike a veľmi dbáme na kvalitu prevedenia aj úžitkové vlastnosti nami vyrobeného oblečenia,“ hovorí Ruslan Skopal, spolumajiteľ Trenýrkárna.cz.

Aj prírodné materiály sa pýšia perfektnými termoregulačnými a antibakteriálnymi vlastnosťami. Všeobecne sa funkčná spodná bielizeň z prírodných materiálov hodí pre menej záťažové športy. Zamilujete si ho napríklad pri joge, pohodovej chôdzi alebo turistike.

  • Bambus – bambusová spodná bielizeň  je obľúbená pre svoju mäkkosť, priedušnosť a schopnosť odvádzať vlhkosť. Pýši sa tiež antibakteriálnymi a hypoalergénnymi vlastnosťami. Reguluje telesnú teplotu.
  • Merino vlna – športová bielizeň z merino vlny pohlcuje vlhkosť a neprepúšťa ju k pokožke. Z najjemnejšej merino vlny sa vyrába spodná bielizeň. Výhodou je, že ani pri intenzívnejšom potení bielizeň nezapácha. V zime vás udrží v teple, v lete od tepla izoluje. Vlna je odolná proti baktériám, a preto je táto spodná bielizeň antibakteriálna.

zdroj: freepik.com

Ste prekvapení, že ste vo zozname funkčnej spodnej bielizne nenašli to z bavlny? To je preto, že bavlna v podstate nie je „funkčná“. Napriek tomu, že skvele absorbuje vlhkosť, nedokáže rýchlo schnúť. Preto by ste pri záťažovom cvičení boli neustále vo vlhku, ktoré spôsobuje rast baktérií, mykóz a je hlavnou príčinou zaparenín.

Najobľúbenejšie strihy spodnej bielizne

Športová bielizeň sa podľa strihov delí na pánsku a dámsku. Aké strihy sú pre šport najvhodnejšie?

Funkčné prádlo pre ženy

Dámska športová bielizeň sa delí na funkčné nohavičky rôznych strihov a na funkčné podprsenky.

Športové nohavičky:

  • Medzi najobľúbenejšie strihy patria športové tangá, klasický strih a nohavičky s nohavičkou.
  • Na cvičenie v zime sú ideálne funkčné hrejivé nohavičky, ktoré vás chránia pred zápalmi močových ciest.
  • Nohavičky s vyšším pásom sú vhodné do zimy, prípadne na jogu, kedy ste v jednotlivých ásanách aj niekoľko dlhých minút.
  • Funkčné nohavičky nesmú nikde odstávať ani tlačiť.
  • Nemali by vás drieť v slabinách ani v páse.

Podprsenka na cvičenie:

  • Musí perfektne sedieť, pod spodný lem a ramienka by sa vám mali vojsť dva prsty, prsia nesmú ani pri prudkých pohyboch z podprsenky vypadávať. Keď vzpažíte, podprsenka sa nevyhrnie.
  • Oporu podprsenky vyberajte podľa intenzity športu: ľahká opora – napr. jin joga, pilátes. Stredná opora – intenzívna chôdza, power jóga, posilňovanie vo fitku. Vysoká opora - funkčné tréningy, CrossFit, skákanie cez švihadlo, gymnastika.
  • Športové podprsenky s úzkymi ramienkami sú vhodné na menej záťažové cvičenie (pilates, joga, jazda na bicykli). Širšie ramienka využijete pri lyžovaní, tenise alebo tanci. Úplne zahalený chrbát, prípadne boxerský strih, sú ideálne na posilňovanie, beh alebo gymnastiku.

„Jednofarebnú športovú bielizeň STYX šijeme zo zmesového materiálu, ktorý tvorí 47 % bavlny, 47 % modalu a 6 % elastanu. Na šitie potlačenej spodnej bielizne používame materiál, ktorý obsahuje 94 % bavlny a 6 % elastanu. Elastan zlepšuje vlastnosti a výkonnosť bavlny, vlny, polyesteru alebo nylonu tým, že im dodáva pružnosť, trvanlivosť, priedušnosť a stálofarebnosť,“ uvádza Ruslan Skopal.

zdroj: freepik.com

Funkčná bielizeň pre mužov

Z hľadiska strihov sú pri športování u mužov obľúbené najmä boxerky a slipy. Všeobecne sa odporúča taká spodná bielizeň, ktorá je priliehavá a má čo najmenej materiálu. U boxeriek je na výber z dvoch prevedení:

  • S dlhou nohavičkou – ideálna pre zimné počasie a mužov so silnými stehnami. Vďaka dlhšej nohavičke sa stehná nedrú o seba a nedochádza k nepríjemnému podráždeniu kože.
  • S kratšou nohavičkou – na leto a pre mužov s užšími alebo štandardnými stehnami, ktorí neriešia problémy s odieraním stehien.

Špecifická spodná bielizeň je pre cyklistov. Tí jazdia v tzv. jocksoch, ktoré zabraňujú poteniu najintímnejších partií.

zdroj: freepik.com

ôležitým kúskom spodnej bielizne sú aj pánske i dámske športové ponožky, ktoré udržujú vaše chodidlá v suchu a zabraňujú ich zápachu.

Vychytávky pre čo najpríjemnejšiu spodnú bielizeň

Stále viac mužov a žien siaha po bezšvovej spodnej bielizni. K dostaniu sú bezšvové športové boxerky aj nohavičky. Vďaka absencii švov sa predchádza najnepríjemnejším problémom, medzi ktoré patrí trenie na vnútornej strane stehien, prípadne v oblasti slabín. Akými ďalšími spôsobmi sa môže šiť športová bielizeň?

  • S plochými švami – švy sú pružné a nevystupujú na povrch. Nevystupujú z nich nite, a tak šev nespôsobuje otlaky na koži.
  • Obrátené prešívanie – tento spôsob spracovania švov znamená, že na vnútornej strane spodnej bielizne nie sú žiadne švy, ktoré by mohli dráždiť vašu pokožku.

Spodná bielizeň do fitka, na posilňovanie aj na menej náročné športy musí byť samozrejme elastická, aby sa maximálne prispôsobila všetkým pohybom. Okrem toho môže mať funkčná spodná bielizeň tieto vlastnosti:

  • odvádzanie vlhkosti – materiál dokáže absorbovať vlhkosť a už ju neprepustiť späť k pokožke,
  • antibakteriálna úprava – elastická spodná bielizeň disponuje úpravou proti tvoreniu baktérií, ktoré môžu spôsobovať nepríjemné kožné problémy,
  • pohlcuje zápach – niektoré materiály môžu byť obohatené o úpravu, ktorá pohlcuje zápach.

Všeobecne sa tiež odporúča, aby spodná športová bielizeň nemala ceduľky a štítky, ktoré vás môžu pri športovaní škrabať.

Spodná bielizeň podľa druhu športu

Čo sa týka strihu, záleží na každom, pre aký sa rozhodne. Napríklad pokiaľ dámam nie sú ani v bežnom živote pohodlné tangá, ťažko si na ne zvyknú pri športovaní. Pri výbere spodnej bielizne sa držte všeobecných odporúčaní:

  • Priliehavé prevedenie – spodná bielizeň by vás nemala sťahovať, ale ani by nemala byť príliš voľná. Napríklad pánske trenírky sú na športovanie nevhodné.
  • Výber materiálu – pre záťažové športy sa najlepšie hodí rýchloschnúca spodná športová bielizeň zo syntetických materiálov (posilňovanie, CrossFit, beh, tabata atď.). Pre menej náročné športy zvoľte spodnú bielizeň z prírodných materiálov (turistika, prechádzky, kľudová joga).
  • Ročné obdobie – obvykle platí, že je pri nižších teplotách vhodnejšia spodná bielizeň z prírodných materiálov, napríklad z merino vlny. V lete sa budete najlepšie cítiť v priedušných a rýchloschnúcich prírodných materiáloch.

zdroj: freepik.com

Príklady spodnej bielizne na konkrétne športy:

  • Beh – funkčné nohavičky s elastickými nohavičkami, boxerky, slipy. Všeobecne spodná bielizeň zo syntetických, rýchloschnúcich a priedušných materiálov.
  • Turistika - klasický strih nohavičiek, dôležitá je dostatočná pružnosť. Páni môžu obliecť trenírky aj boxerky. Dôležitý je maximálny komfort a pohodlie, ktoré ponúka prírodné vlákna. „Športové nohavičky na turistiku by mali byť ušité zo 100% bavlny, merino vlny alebo zo syntetických materiálov, medzi ktoré patrí nylon s prídavkom elastanu. Nezabudnite na ploché švy a pružné nohavičky. Aby mohla funkčná bielizeň odvádzať pot od tela, musí dokonale padnúť,“ upresňuje Ruslan Skopal.
  • Posilňovňa – muži do posilňovne najradšej chodia v spodnom prádle strihu boxeriek, ženy vo funkčných nohavičkách najrôznejších strihov. Siahnite po syntetickej, priedušnej a rýchloschnúcej bielizni.

Starostlivosť o športovú bielizeň z moderných materiálov

Vzhľadom k tomu, že je športová bielizeň veľmi namáhaná, je potrebné sa o ňu správne starať. Len tak si zachová svoje špecifické vlastnosti. Pri každej spodnej bielizni nájdete informácie o tom, ako sa o ňu starať. Všeobecne sa odporúča:

  • teplota prania maximálne na 40 °C,
  • pranie v jemnom pracom prostriedku ideálne určenom na športovú bielizeň,
  • nepoužívať aviváž, ktorá zbavuje funkčnú bielizeň špecifických vlastností,
  • nesušiť v sušičke bielizne ani na kúrenie,
  • pranie a žehlenie bielizne naruby.

Športová spodná bielizeň: vhodné a nevhodné materiály

Aké materiály sú na výrobu spodnej bielizne najvhodnejšie a ktorým je lepšie sa vyhnúť?

Vhodné materiály a prečo?

Nevhodné materiály a prečo?

Elastan – často sa kombinuje s ďalšími materiálmi, obľúbený pre svoju pružnosť.

Bavlna – síce absorbuje vlhkosť, ale nedokáže ju odviesť preč od tela.

Nylon – hladký a pevný materiál, ktorý je priedušný a rýchloschnúci, ideálny v kombinácii s ďalším materiálom.

Polyester – samotný polyester je málo priedušný a nedokáže odviesť vlhkosť od tela. Ideálna je v kombinácii s bavlnou, ktorá ho zbavuje jeho nedostatkov.

Polyamid – dlhá životnosť a schopnosť rýchlo odvádzať vlhkosť.

Bambus – prírodný materiál, ktorý pohlcuje vlhkosť a je antibakteriálny.

Merino vlna – prírodný pôvod, materiál je priedušný a antibakteriálny, odvádza vlhkosť, nezapácha.

Súvisiace produkty

Zdieľajte tento článok

Přidat komentár



98% hodnotenie
1 347 recenzií