120 dní na výmenu a vrátenie zadarmo
98 % zákazníkov odporúča obchod
Viac ako 350 000 kusov spodného prádla ihneď na odoslanie
Výhodný štvrtok
Zľavy až 80 %
Výhodný štvrtok

Zima je tu, ako doma zostať v teple?

Uverejnené: 11.11.2022
Kategórie: Spodná bielizeň

Chladnejšie počasie a tohtoročné vyššie ceny energií nás nútia zamyslieť sa, ako si doma dopriať hrejivú atmosféru aj bez termostatu nastaveného na 25 stupňov. Existuje však elegantné riešenie a tým je teplé oblečenie na doma.

V čom chodiť doma v zime

V čom chodiť doma, keď je chladno, patrí medzi otázky, ktoré si v posledných týždňoch kladieme čoraz častejšie. Sychravé počasie vonku zalieza za nechty a po ceste z práce alebo po dlhšej prechádzke je návrat do teplého bytu zaslúženou odmenou.

Pocit tepla nám však nevydrží dlho, a tak je príjemné spoľahnúť sa na kvalitné teplé oblečenie na doma. Vkus jednotlivcov je samozrejme rôzny. Niektorí si doma radi oblečú pohodlné plátené trenírky, iní sa radi aj v lete zababušia do svetra alebo do mikiny.

Medzi najobľúbenejšie kúsky domáceho oblečenia stále patria tepláky. Dnes už si však nemusíme obliekať kúsky z umelých vlákien s vydutými kolenami. Skoro v každom obchode narazíme na štýlové kúsky z mäkkej bavlny, ktoré si svoje miesto ako zimné oblečenie na doma rozhodne zaslúžia. Ženy často siahajú po legínach, ktoré doplnia dlhším tričkom alebo šaty. V takom oblečení sa rozhodne nemusíte hanbiť ani otvoriť dvere nečakanej návšteve.

Hrejivé spodné prádlo je základ

 Pokiaľ riešime zimné oblečenie na doma aj na von, môžeme sa vrátiť aj k radám našich babičiek. Tou základnou je, že chrbát musí zostať v teple. Hrejivé spodné prádlo nás zachráni nielen od nepríjemného pocitu chladu, ale aj od prechladnutia alebo problémov s močovým mechúrom.

Ženám sa budú páčiť nohavičky s vysokým pásom alebo spodné košieľky a najrôznejšie tielka. Hoci hrejivé spodné prádlo zrejme nebude vyrobené zo saténu alebo čipiek, dnešné strihy a vzory bavlnených podprseniek nikoho nepohorší.

V zime by sme mali tiež schovať na dno šuplíka nízke ponožky, ktoré nosíme v lete, a nahradiť ich vysokými ponožkami. Práve členky a zápästie sú miesta, kde môže unikať veľké množstvo tepla. Dámske aj pánske vysoké ponožky zaobstaráte v mnohých farbách a vzoroch, navyše ich priznané nosenie je módnym trendom posledných rokov.

Vymeňte ľahké pyžamo za flanel

Pod perinou by vám zima naozaj byť nemala, pohodlné pyžamo vám navyše umožní príjemné povaľovanie bez toho, aby vás niekde škrtilo. Ľahké letné materiály v zime vymeňte za pyžamo s dlhým rukávom. Dámske pyžamá s dlhým rukávom ponúkajú komfortné teplé materiály, ako je bavlna s vysokou gramážou, populárny je tiež flanel. Pánske pyžamá s dlhým rukávom okrem klasických vzorov ako je kocka alebo prúžky, ponúkajú aj množstvo veselých vzorov.

Detské pyžamá s dlhým rukávom sa radi inšpirujú ročným obdobím. V zime sa tak deti môžu naladiť na sneh aj na vianočné sviatky vďaka zábavným pyžamkám s vianočnými motívmi - so sobom, tučniakmi, Santom Clausom alebo snehovými vločkami, ktoré ich presvedčia o tom, že aj teplé pyžamo môže byť cool.

Stavte na merino vlnu a ďalšie prírodné materiály

Na špici hrejivých materiálov sa už niekoľko rokov drží merino vlna. Ide o veľmi jemnú vlnu oviec z plemena Merino, ktoré sa dnes najviac chová v Austrálii a na Novom Zélande. Vďaka špecifickej štruktúre vlákien dokáže merino vlna zadržiavať vzduch a tým pádom tiež zadržiavať teplo alebo v lete mierne ochladzovať.

Bielizeň z merino vlny si získala veľkú obľubu predovšetkým u nadšencov do horolezectva alebo turistiky, pretože ponúka komfort prírodného materiálu, krásne hreje a má tiež schopnosť pohlcovať pachy. Výhody merino prádla si ale môžeme užívať všetci, napríklad vďaka merino ponožkám

Značka Mons Royale ponúka merino prádlo z tej najjemnejšej vlny, určenej nielen pre športovcov. V ich ponuke nájdeme športové podprsenky, pánske trenírky, merino ponožky aj funkčné spodky, ktoré sa hodia nielen ako pohodlné a štýlové zimné oblečenie na doma, ale aj na horskú túru alebo lyžovačku

Ako sa starať o bielizeň z merino vlny?

Merino je prírodný materiál, vlna, o ktorú sa oplatí dobre starať. Vďaka tomu sa nezrazí (čo vlna robí rada) a taktiež môžeme jej životnosť predĺžiť na maximum.     

  • V každom prípade sa oplatí nasledovať pokyny výrobcu k údržbe konkrétneho výrobku, ktoré nájdeme najčastejšie na ceduľke vo vnútri oblečenia.    
  • Pretože nechceme poškodiť jemné vlákna merino vlny, je vhodné ju žmýkať na čo najnižšie otáčky.
  • Vo vlne sa vyskytuje lanolín, čo je prírodný olej. Počas prania ho môžeme bielizni spätne dodať pracím prostriedkom s obsahom lanolínu.
  • Bielizeň z merino vlny nesušíme pri priamom zdroji tepla (napr. kúrenie), ale voľne na vzduchu, aby mohlo dýchať.

Spoľahnite sa na skúsenosti z outdooru a vrstvite

Hlavným princípom prežitia v chlade je vrstvenie. Spodná, stredná aj vrchná vrstva majú v zimnom obliekaní svoje miesto. Je samozrejmé, že doma nebudeme chodiť v páperovej bunde, ale vrstviť môžeme tiež. Ako spodná vrstva poslúži napr. bambusové tielko, cez neho môžeme natiahnuť tričko s dlhým rukávom a navrch ešte mikinu alebo sveter. 

Veľkým nedostatkom obliekania do zimy u širokej verejnosti je tiež to, že síce vrstvíme na hornej polovici tela, ale tá spodná často zostáva odetá iba do jednej vrstvy - nohavíc. Za vyskúšanie stoja funkčné spodky, ktoré nemusíme nosiť len pri zimných športoch, ale sú vhodným variantom, ako sa obliecť na doma, keď vonku mrzne.

Prečo sa vlastne doma pekne obliekať?

Teplé oblečenie na doma by nemalo byť len funkčné, ale aj pekné na pohľad. Nikto po vás nechce, aby ste svoj voľný čas trávili v obleku alebo kostýme, ale pekné domáce oblečenie dáva tým, s ktorými zdieľate domácnosť, najavo, že vám na nich záleží. Na schôdzku v meste, na večeru alebo do kina sa radi pekne oblečieme, ale predsa len sa jedná o celkom vzácne príležitosti a väčšinu času so svojimi blízkymi trávime doma. Nemusíme ich však vystavovať pohľadu na vyťahané tepláky alebo tričko poliate kečupom.

V posledných rokoch sa tiež veľmi rozšíril home office. Pri práci z domu má mnoho ľudí pocit, že môžu zostať v pyžame a nič sa nestane. Pokiaľ týmto spôsobom pracujete napríklad raz týždenne, pokojne ho môžete stráviť s počítačom v posteli. Ak ale doma pracujeme častejšie, je teplé oblečenie na doma skrátka nutnosťou. Pri sedavej práci, kedy väčšina našej činnosti spočíva v písaní na klávesnici, veľmi jednoducho prechladneme. Teplé ponožky a ďalšie zimné oblečenie na doma sa tak stávajú nutnosťou. Nesmieme zabudnúť ani na to, že vhodné oblečenie udržuje pracovnú morálku vo výške a čas strávený prácou nesplýva s časom mimo nej.

Ďalšie tipy, ako zostať doma v teple

Teplé oblečenie na doma ale nie je jediný spôsob, ako sa v chladnom počasí doma zahriať. Pridávame niekoľko tipov, ktoré sa síce nehovoria, ako sa obliecť na doma, ale rozhodne vám proti domácemu chladu pomôžu.

  • Pridajte koberce. Zima od nôh je jednou z najväčších nástrah, ktoré na nás doma čakajú. Okrem teplých ponožiek a pekných papučiek pomôžu aj koberce, ktoré môžeme umiestniť do najviac používaných miestností. Obzvlášť pokiaľ máte deti, sú koberce skvelou prevenciou prechladnutého pozadia.
  • Zahrejte sa zvnútra. Horúci čaj, kakao alebo polievka dokážu s našou telesnou teplotou i pohodou zázraky. Poteší na tele aj na duši a ešte si vďaka nim môžeme dopriať vítanú pauzu.
  • Upečte si niečo dobré. Jedným z príjemných spôsobov, ako zdvihnúť domácu teplotu, je použitie rúry. Rozhodne vám neradíme, aby ste rozkúrili gril a dvierka rúry nechali otvorené, ale pečenie bábovky alebo chrumkavých zeleninových hranoliek dokáže teplotu v izbe zvýšiť na príjemnú teplotu.
  • Zatvorte dvere. Hoci väčšina z nás býva vo viac ako jednej miestnosti, tých naozaj obývaných izieb je len pár. Zatvorte preto dvere do kúpeľne, do spálne alebo do špajze a kúrte len tam, kde naozaj trávite čas.
  • Hýbte sa. Trochu si zacvičiť napríklad na rotopede alebo s vlastnou váhou podľa videa vám rozprúdi krv a dokonca vás zahreje.

Všetky vyššie uvedené činnosti samozrejme môžete vykonávať v štýlovom oblečení as teplými ponožkami na nohách.

Príjemný sveter je dobrou alternatívou pre teplé oblečenie na doma.

Zdroj: https://pixabay.com/sk/photos/sexy-spodn%c3%ad-pr%c3%a1dlo-d%c3%advka-%c5%beensk%c3%bd-3028128/

Príjemný sveter je dobrou alternatívou pre teplé oblečenie na doma.

Teplé ponožky a teplý čaj nás ľahko udržia v pohode aj počas zimných mesiacov.

Zdroj: https://pixabay.com/sk/photos/pun%c4%8dochy-poh%c3%a1r-pono%c5%beky-komfortn%c3%ad-1816094/

Teplé ponožky a teplý čaj nás ľahko udržia v pohode aj počas zimných mesiacov.

V zime zvoľte nohavičky s vyšším pásom, nech vám netiahne na chrbát.

Zdroj: https://unsplash.com/photos/PMdjkA_FTxE

V zime zvoľte nohavičky s vyšším pásom, nech vám netiahne na chrbát.

V zime je čas užiť si flanelové pyžamo s dlhým rukávom.

Zdroj: https://unsplash.com/photos/ZvuD-Hm1kPg

V zime je čas užiť si flanelové pyžamo s dlhým rukávom.

Vysoké ponožky sú štýlovým módnym doplnkom.

Zdroj: https://unsplash.com/photos/2HO5vhgkW-U

Vysoké ponožky sú štýlovým módnym doplnkom.

Hrejivé prádlo z merino vlny ponúka komfort prvotriedneho prírodného materiálu.

Zdroj: https://unsplash.com/photos/qLrn5RxoAEw

Hrejivé prádlo z merino vlny ponúka komfort prvotriedneho prírodného materiálu.

V moderných teplákoch sa nemusíte báť otvoriť nečakanej návšteve.

Zdroj: https://unsplash.com/photos/oXYGKCYhQOI

V moderných teplákoch sa nemusíte báť otvoriť nečakanej návšteve.

Súvisiace produkty

Zdieľajte tento článok

Přidat komentár



98% hodnotenie
1 347 recenzií