120 dní na výmenu a vrátenie zadarmo
98 % zákazníkov odporúča obchod
Viac ako 350 000 kusov spodného prádla ihneď na odoslanie
Gigantický výpredaj! Zľavy až 80 %
Gigantický výpredaj! Zľavy až 80 %
Výhodně balenia

Veľký sprievodca jednotlivými strihmi spodnej bielizne pre mužov aj ženy

Uverejnené: 06.02.2023
Kategórie: Spodná bielizeň

Spodná bielizeň sa nosí zo zdravotných a hygienických dôvodov. Chráni vašu pokožku pred baktériami a plesňami, ktoré sa dobre množia na špinavej a spotenej pokožke. Aby ste sa v spodnom prádle cítili pohodlne, je potrebné siahnuť po správnom strihu aj materiáli. Každá situácia si totiž žiada niečo iné. Bielizeň na bežné nosenie bude vyzerať úplne inak ako bielizeň pod spoločenský odev alebo na intímne chvíľky. Aké základné druhy a strihy spodnej bielizne pre mužov a ženy existujú?

Zdroj: magazinzena.cz

Najobľúbenejšie strihy dámskych podprseniek

Na trhu je k dostaniu niekoľko druhov podprseniek. Ako vybrať tú najvhodnejšiu? Pri výbere je najdôležitejšie zohľadniť veľkosť, tvar aj pevnosť pŕs. Okrem toho je dôležitá aj príležitosť. Napríklad športovanie a dojčenie si žiadajú špeciálne druhy spodnej bielizne. Správne vybraný strih podprsenky vám zvýši sebavedomie, ale má aj zdravotné prínosy. Vďaka vhodnej veľkosti a strihu sa nemusíte obávať bolesti chrbta, ktorá často súvisí práve s nevhodne zvolenou spodnou bielizňou.


Podprsenky podľa typu výstuže


Než sa zoznámite s konkrétnymi strihmi podprseniek, je dobré vedieť, že sa od seba táto spodná bielizeň odlišuje typom výstuže.

  •     Nevystužené podprsenky - majú mäkké košíčky, a tak sa ľahko prispôsobia tvaru pŕs. Obvykle sa šijú len z jednej vrstvy materiálu. Najčastejšie sa používa čipka, bavlna a mikrovlákno. Košíčky môžu, ale tiež nemusia mať kostice. Nevystužené podprsenky bez kostíc sú vhodné pre mladé dievčatá alebo tehotné a dojčiace ženy. Vzhľadom na to, že ich nosenie pohodlné, hodí sa aj „na doma“. Nevystužené podprsenky s kosticami dodajú prsiam oporu, ale zachovávajú ich prirodzený tvar. Siahnuť by po nich mali ženy s väčším poprsím.

  •     Polovystužené podprsenky – vystuženie nájdete iba v spodnej časti košíčka. Horná časť je bez výstuže, takže je mäkká a poddajná. Obvykle je tvorená čipkou, výšivkou alebo lesklými aplikáciami. Po polovystužené podprsenke môžu siahnuť ženy s rôznou veľkosťou poprsia. Vďaka spodnému vystuženiu dostanú prsia pekný tvar, ale v hornej časti im nepribúda na objeme. Horná časť sa prispôsobí plnosti a tvaru pŕs.

  •     Vystužené podprsenky - patria k najobľúbenejším. Košíčky sa šijú z viacerých vrstiev mäkkého materiálu, takže sú pevnejšie a dokážu prsia optimálne tvarovať. Košíček môžu tvoriť tri diely. Tomuto strihu sa hovorí T-strih. Ďalej môže byť košíček iba z jedného kusu penového materiálu, takže je hladký. Existujú aj tzv. moldované košíčky, čo znamená, že sú pevne vystužené. Vystužené podprsenky vytvára pevný a pekný vzhľad poprsia a môžu ich nosiť ženy s menším aj väčším poprsím. Košíčky prsia úplne zakrývajú. Vystužené podprsenky sú k dostaniu v celom rade prevedení.

1. Strih podprsenky Push-up

Push-up je špeciálny strih s vypchávkami a kosticami. Vďaka tomu sa prsia krásne nadvihnú a perfektne držia tvar. Ide o výborný strih pre ženy s menším alebo stredným poprsím. Vytvára efekt hlbokého dekoltu. K dostaniu sú v prevedení s pevnými alebo vyberateľnými vypchávkami. Aj menšie prsia môžu vďaka vypchávkam vyzerať plnšie a pevnejšie. Perfektne sa hodí do tričiek s V výstrihom.

Typy vystuženia

Výstuže v Push-up podprsenkách môžu byť rôzne. K dostaniu sú strihy s vyberateľnými vypchávkami, ktoré sa najčastejšie vyrábajú z látky. V prípade nevynímateľných vypchávok sa používa pena, najčastejšie silikón, ktorý sa dokáže prsiam dokonale prispôsobiť a pôsobí prirodzenejším dojmom. Push-up podprsenky majú rôzne strihy aj hĺbky košíčkov, a tak sa hodia na každú príležitosť.

Zdroj: unsplash.com

2. Strih podprsenky balkonetka

Balkonetky sa tiež označujú ako bardotky. Sú to podprsenky balkónového strihu alebo polové podprsenky. Svojím prevedením sa radí medzi Push-up podprsenky. Pre toto prevedenie sú typické rovnejšie, teda horizontálne okraje košíčkov a ramienka, ktoré sú ďalej od seba. Často sa stretnete aj s vyšším stredom, čo znamená, že je kostica medzi prsiami vyššia. Vďaka tomuto strihu sa prsia pozdvihnú nahor, majú zaoblený tvar a vytvoria príťažlivý dekolt. Balónového tvarovania pŕs je dosiahnuté pomocou Push-up vypchávok.

Balkonetka je ideálny strih pre menej pevné poprsie. Vyhnúť by sa mu však mali ženy s užšími či spadnutými ramenami. Kvôli usadeniu ramienok by mohla z užších ramien schádzať. Vzhľadom na to, že podprsenky bývajú po obvode opatrené silikónovým pásikom, je možné nosenie aj bez ramienok (pokiaľ to strih dovoľuje). Balkonetku teda môžete nosiť napríklad pod topom bez rukávov alebo do hlbokých výstrihov. Pre dámy, ktoré majú plnšie poprsie, sú dostupné balkóny so zdvojenými košíčkami.

K dostaniu sú tzv. halfbarodt, ktoré kombinujú strih vystuženej podprsenky a bardotky. Švy košíčkov sú rovné. Košíčky majú otvorený strih. Halfbardot sú vhodné na bežné nosenie.

Zdroj: prozeny.cz

3. Strih plunge

Podprsenke plunge sa hovorí aj dekoltka. Ako už názov napovedá, hodí sa predovšetkým do väčších výstrihov, a to vďaka nízkemu stredu medzi košíčkami. K dostaniu sú strihy pre väčšie aj menšie prsia. Podprsenky pre menšie prsia disponujú vypchávkami, ktoré prsia tlačia ľahko k sebe, a tak vytvoria krásny a plný dekolt. Dekoltka pre väčšie prsia nemá vypchávky. Strih si vystačí s objemom pŕs, z ktorého vykúzli prirodzený plný dekolt. Prsia sú v podprsenke ľahko stlačené na seba, takže vyplnia celú prednú líniu poprsia.

4. Strih full cup

Je opakom strihu plunge. Na rozdiel od neho má vyšší stred a uzavretejší košíček. Tieto podprsenky sú najobľúbenejšie u žien, ktoré majú väčšie poprsie. Prsiam dodajú dostatočnú oporu a pohodlie. K dostaniu sú vo vystuženom aj nevystuženom prevedení. Dokážu majstrovsky skryť asymetriu poprsia. Dámy, ktoré majú prepadnutý alebo vystúpený hrudník, by sa mali mať na pozore, pretože ich stredová kostica môže tlačiť.

5. Strih podprsenky bez ramienok

Podprsenkám bez ramienok sa tiež hovorí bandeau. Nosia sa predovšetkým do topov s tenkými ramienkami alebo do oblečenia s holými ramenami. Ide o samodržiace podprsenky, ktoré na tele držia vďaka silikónu. K dostaniu sú v niekoľkých prevedeniach.

Môžu mať klasické košíčky so širším obvodovým pásom a zapínaním na chrbte. Obvod je opatrený silikónovým pásikom. Ďalšou možnosťou sú tzv. nalepovacie podprsenky, ktoré majú v košíčkach silikónovú vrstvu. Jednoducho sa teda nalepia na prsia a zapínajú sa vpredu. Sú skvelou voľbou do šiat s hlbokým chrbtovým výstrihom. Podprsenky bez ramienok sú vhodné pre dámy so stredne veľkým a drobnejším poprsím.

Zdroj: unsplash.com

6. Trojuholníkový strih podprsenky

Trojuholníkovým podprsenkám sa hovorí aj bralette. Patrí do kategórie nevystužených podprseniek. Podľa strihu môžu, ale tiež nemusia mať kostice. Pôvodne boli určené pre menšie prsia, dnes sú však k dostaniu aj pre majiteľky väčších pŕs. Niektoré braletky majú zapínanie vzadu, iné zapínanie nemajú vôbec a obliekajú sa cez hlavu. V takom prípade môžu slúžiť ako atraktívny top. Trojuholníkové podprsenky vyzdvihujú prirodzený tvar poprsia. Najčastejšie sa vyrába z tylu alebo čipky.

Zdroj: unsplash.com

7. Strih podprsenky na zmenšenie pŕs

Hlavným poslaním zmenšovacích podprseniek je optická redukcia poprsia. Sú určené pre dámy, ktoré majú veľké prsia. Podprsenky majú špeciálny strih. Košíčky prsia spevnia a stiahnu. Dámska spodná bielizeň má pevne prišité široké ramienka, vysoký stred a široké boky. Spravidla sa zapínajú na viac háčikov, čo zaistí maximálnu oporu.

8. Športová podprsenka

Ako možno spoznať z názvu, športová podprsenka je nepostrádateľným parťákom na šport. K dostaniu je v dvoch prevedeniach: kompresný a nekompresný. Kompresný sa preťahuje cez hlavu a vystuženie predstavuje iba podporná guma pod prsiami. Je vhodná predovšetkým pre ženy s menšími prsiami a pre menej náročné aktivity. Dámy s väčším poprsím by mali siahnuť po nekompresných podprsenkách, ktoré sa svojim vzhľadom podobajú klasickým podprsenkám, pretože majú košíčky.

Športové podprsenky pomôžu prsia udržať na svojom mieste, takže zbytočne nenamáhate prsné väzy a predchádzate zbytočnému ovisnutiu. Obvykle sa športové podprsenky šijú z funkčných materiálov, ale dostať sú tiež podprsenky bavlnené. Športové podprsenky môžu, ale tiež nemusia mať zapínanie. Môžete si vybrať, či chcete mať zapínanie vpredu alebo vzadu. Rovnako sú k dostaniu kúsky s rôznymi typmi ramienok.

Zdroj: unsplash.com

9. Dojčiace podprsenky

Nezaobídu sa bez nich mamičky, ktoré dojčia. Na prvý pohľad sú tehotenské podprsenky na nerozoznanie od klasických. Majú košíčky aj nastaviteľné ramienka. Sú k dostaniu v rôznych farbách aj designoch. Najväčšia odlišnosť je v strihu košíčkov. Košíčky sú dvojité av hornej časti majú háčik. Pri dojčení je možné košíček „odháčkovať“ a nakŕmiť bábätko. Odpadá teda odnímanie ramienka alebo celej podprsenky. Podprsenky na dojčenie poskytujú počas tohto náročného obdobia prsiam potrebnú oporu. Košíčky sú navrhnuté tak, aby sa do nich pohodlne zmestili aj dojčiace vložky.

Dámske nohavičky: z akých strihov môžete vyberať?

Rovnako ako u podprseniek, aj u nohavičiek je dôležité zvoliť si správny strih a veľkosť. Len správne vybraná spodná bielizeň vám poskytne dokonalý komfort. Strih nohavičiek vyberajte podľa oblečenia, ale aj podľa príležitosti. K dostaniu sú najrôznejšie tvarovacie nohavičky, ktoré dokážu opticky pomôcť s nedokonalosťami okolo bruška, stehien a zadočku. Pod priliehavé oblečenie je najlepšie zvoliť bezšvové nohavičky, ktorých lemy sú rezané laserom, takže sa nestrapkajú a nepotrebujú ďalšie začistenie.

1. Klasické nohavičky

Klasický strih nohavičiek zakrýva celý zadoček av zadnej časti nemá stredový šev. Tieto nohavičky sú obľúbené na každodenné nosenie, pretože dobre sedia akejkoľvek postave. K dostaniu sú modely s rôznou výškou pása. Môžu siahať do pása alebo končiť pod pupkom. Podľa toho sa delia na:

  •     nízke,

  •     stredná,


Siahajú po nich ženy všetkých vekových skupín. Nevýhodou je, že sa môžu rysovať pod obopnutým oblečením. Ak chcete nohavičky „neviditeľné“, zvoľte strih bezšvíkových nohavičiek.

Zdroj: unsplash.com

2. Panty alebo hipster

Tieto nohavičky sa nazývajú aj ako boxerky. Na bokoch sú širšie a môžu mať aj zvýšený pás. Pristane všetkým ženám vrátane tých, ktoré majú širšie boky. Od klasických nohavičiek sa líšia tým, že majú v zadnej časti stredový šev, ktorý pomáha vyrysovať obe polovičky zadočku. Vzhľadom na to, že sú niektoré strihy rovné, môže sa zdať, že majú nohavičky malú nohavičku. Ide o komfortný strih, po ktorom môžu siahnuť aj ženy s chlapčenskou postavou, pretože nohavičky opticky rozširujú boky.

Zdroj: unsplash.com

3. Brazílky

Brazílky, ktorým sa tiež hovorí Cheeky, sú ideálnym kompromisom medzi klasickými nohavičkami a tangami. V zadnej časti sú vykrojené len do polovice zadočku, takže ho z časti zakrývajú. Tento rafinovaný druh nohavičiek dokáže vykúzliť neuveriteľne sexi pozadie. Okraje na zadnej strane nebývajú lemované, takže sú nohavičky pod oblečením takmer neviditeľné. Obvykle majú zadný šev, ktorý tvaruje pozadie. Vzhľadom k tomu, že brazílky zadoček opticky zaguľacujú, sú obľúbené u žien s menším pozadím. Nesmierne atraktívne sú v krajkovom prevedení.

Zdroj: unsplash.com

4. Tangá

Nosia sa predovšetkým pod svetlé a upnuté oblečenie. Prednú časť tvorí trojuholník a zadná je zúžená na minimum. Podľa prevedenia zadnej časti si môžete vyberať medzi tangami, ktoré majú vzadu látku v tvare V, ktorá sa postupne zužuje, alebo minimalistický pásik. Tangá by mali nosiť predovšetkým štíhle ženy s pevným zadočkom. Tangá totiž odhalia akúkoľvek nedokonalosť pozadia.

Zdroj: unsplash.com

5. Zoštíhľujúce nohavičky

Ide o druh nohavičiek, ktorým sa niekedy hovorí nohavičkové. Záleží na strihu. Zoštíhľujúce nohavičky majú vysoký pás, ktorý formuje boky, bruško a zadoček. Niektoré môžu mať aj rôzne dlhé nohavičky, ktoré sa postarajú o tvarovanie stehien. Obvykle sa obliekajú pod tesné spoločenské šaty, ale chybu neurobíte ani v prípade, keď ich oblečiete pod legíny. Vaše zadok aj stehná budú vyzerať pevnejšie. Tieto nohavičky sa obvykle vyrábajú z elastických materiálov a musia perfektne sedieť na tele.

6. Dámske trenírky

Svojim strihom sa nohavičky podobajú pánskym trenírkam. Dámske trenírky majú široké nohavičky a gumu v páse. Ide o najkomfortnejší strih dámskej spodnej bielizne, ktorý sa najčastejšie nosí na doma, ale môžete v ňom aj spať. V horúcich letných dňoch ich môžete nosiť namiesto šortiek. Často sú k dostaniu v kolekcii s pánskymi trenírkami, a tak môžete s partnerom nosiť „rovnakú“ spodnú bielizeň.

Zdroj: trenyrkarna.cz

Základné druhy pánskej spodnej bielizne


Rovnako ako dámy majú celý rad strihov nohavičiek, tak aj páni môžu vyberať z najrôznejších strihov pánskej spodnej bielizne. Strih vyberajte podľa situácie, oblečenia, ale aj na pohodlie. A nezabudnite na správnu veľkosť a výrobné materiály, pretože sú pre pohodlie kľúčové.

1. Boxerky

V dnešnej dobe patrí k najobľúbenejším strihom. Perfektne obopnú vaše telo, takže ich môžete nosiť aj pod tesnejšie oblečenie. Svoje využitie nájdu aj pri športe. Sú pohodlné, praktické a dokonale sa prispôsobia vašim krivkám. Okrem klasických boxeriek sú k dostaniu aj boxerky s dlhšou nohavičkou. V páse sú zakončené elastickou gumičkou. Správne padnúce boxerky spoznáte tak, že sa vám pri nosení nerolujú nohavičky, ale zostávajú rovné a priľnuté k stehnu.

Zdroj: unsplash.com

2. Trenírky

Ďalší obľúbený strih naprieč generáciami. Ich najväčšou prednosťou je dokonalá voľnosť a pohodlie, ktoré pánom ponúka. Sú vhodné pre akúkoľvek postavu. Charakteristické sú pre nich voľné nohavice, takže sa príliš nehodia pod tesné nohavice. Existujú ale aj trenírky upnutejšieho strihu s priliehavejšími nohavičkami. Pre trenírky sú typické nohavice siahajúce zhruba do polovice stehien a pružná guma v páse, ktorá býva všitá do látky. Otvor na trenírkach je opatrený malými gombíkmi.

Zdroj: unsplash.com

3. Slipy

Rovnako ako boxerky aj slipy obopnú vaše krivky. Sú ideálnou voľbou pod priliehavejšie nohavice alebo šortky. Na rozdiel od boxeriek však nemajú nohavičky. Slipy dokážu opticky predĺžiť nohy, a tak sú ideálnou voľbou pre mužov menšieho vzrastu.

Zdroj: unsplash.com

4. Pánske tangá

Spredu pánske tangá pripomínajú slipy. Zadné prevedenie však úplne odhaľuje partie pozadia. Zadný diel totiž tvorí len pruh látky. V páse je pružná guma. Pokiaľ vyberte správnu veľkosť, tangá sa vám perfektne prispôsobia. Obľúbené sú predovšetkým v letných dňoch.

5. Jocksy

Jedná sa o špeciálny strih pánskeho spodného prádla, ktoré nosia predovšetkým športovci. Jocksy tvoria len minimálny kúsok látky, ktorý kryje prednú časť. Zadný diel prakticky neexistuje, pretože ho tvoria len obvodové gumy, ktoré vedú okolo zadných partií.

Súvisiace produkty

Zdieľajte tento článok

Přidat komentár



98% hodnotenie
1 364 recenzií